Холандия казва, че САЩ са одобрили доставката на F-16 на Украйна

...
Съединените щати са дали одобрението си Холандия да достави F-16
Коментари Харесай

Съединените щати са дали одобрението си Холандия да достави F-16 на Украйна, каза холандският министър на отбраната в петък, в голяма печалба за Киев, въпреки че изтребителите няма да окажат незабавно въздействие върху почти 18-месечната война.

„Приветствам решението на САЩ да разчистят пътя за доставка на изтребители F-16 в Украйна. Това ни позволява да продължим обучението на украинските пилоти“, каза холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен в съобщение в социалната платформа X, известна преди като Twitter. „Оставаме в тесен контакт с европейските партньори, за да вземем решение относно следващите стъпки.“

Украйна отдавна пледира за сложния изтребител, за да й даде бойно предимство. Наскоро тя започна дългоочаквано контранастъпление срещу силите на Кремъл без въздушно прикритие, поставяйки войските си на милостта на руската авиация и артилерия.

Освен да доставят бойните самолети, съюзниците на Украйна също трябва да обучат своите пилоти. Вашингтон казва, че F-16, подобно на модерните американски танкове Abrams, ще бъдат от решаващо значение в дългосрочен план, докато Киев се изправя срещу Русия.

[Ал Джазира]

Холандия е част от западна коалиция, която включва също Белгия, Канада, Дания, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство, която през юли обеща да обучава украински пилоти да летят F-16.

Вашингтон трябва да даде своята благословия, защото самолетите са произведени в Съединените щати.

Министърът на външните работи на Холандия Вопке Хоекстра каза в съобщение на X, че разрешението на САЩ за изпращане на F-16 в Украйна „бележи важен крайъгълен камък“ в отбраната на Украйна.

Не беше ясно кога първите F-16 могат да бъдат доставени на Украйна.

Както Холандия, Дания заяви през юни, че обучението на украински пилоти е започнало и страната обмисля да достави самолети на Киев, но че пилотите ще се нуждаят от шест до осем месеца обучение преди евентуално дарение на самолетите могат да станат реалност.

В изявление за датските медии министърът на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза, че правителството няколко пъти е казвало, че дарението е „естествена стъпка след обучението“.

Междувременно руската противовъздушна отбрана спря атаките с дронове срещу централна Москва и срещу корабите на страната в Черно море, съобщиха официални лица в петък, обвинявайки Украйна за опитите за удари.

Отбранителните системи свалиха украински дрон над центъра на Москва рано в петък и някои фрагменти паднаха върху изложбен център, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Съобщава се, че дронът е бил свален около 4 сутринта (01:00 GMT) и няма наранявания или пожар, причинен от фрагментите.

Въпреки това полетите бяха спрени за кратко на четирите големи московски летища.

Журналистката Юлия Шаповалова от Москва каза пред Ал Джазира: „Това е третата атака... в рамките само на 24 часа, чухме, че дрон е бил свален от система за противовъздушна отбрана близо до село Николское, в граничната Белгородска област.

„По-рано, според … руското министерство на отбраната, украинските въоръжени сили са се опитали да атакуват кораби на руския Черноморски флот с безпилотен катер.“

Районът е на около 4 км (2,5 мили) западно от Кремъл. Министерството на отбраната нарече последния инцидент „поредната терористична атака на киевския режим“.

Военноморските сили също унищожиха украински морски дрон, който се опита да атакува руски кораби късно в четвъртък в Черно море, на около 240 км (149 мили) югозападно от Севастопол, каза министерството.

Дронът е бил изваден от пожар от патрулен катер и корвета, се казва в съобщението.

Не беше възможно да се проверят твърденията.

Източник: Al Jazeera, AP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР