, ХОбединените арабски емирства (ОАЕ) прехванаха и унищожиха две балистични

...
, ХОбединените арабски емирства (ОАЕ) прехванаха и унищожиха две балистични
Коментари Харесай

Хутите са изстреляли ракети по база на САЩ в Абу Даби

, Х

Обединените арабски емирства (ОАЕ) прехванаха и унищожиха две балистични ракети на Хутите, ориентирани към столицата на страната от Персийския залив преди дни, оповестиха от министерството на защитата.

Няма жертви, а останките от прихванатите ракети са паднали в обособени региони към Абу Даби, оповестиха от министерството.

Военният представител на присъединените към Иран хути Яхя Сареа сподели, че балистичните ракети са били ориентирани към военновъздушната база Ал Дафра в Абу Даби, съобщи Свободна Европа.

Al Dhafra е хазаин на 380-то въздушно експедиционно крило на ВВС на Съединени американски щати.

Базата е дом и на френски Военновъздушни сили.

Сареа сподели, че групата е атакувала и други жизненоважни региони в Дубай, употребявайки дронове, без да прецизира тези цели.

Ракетната офанзива беше втората против ОАЕ след удар на хутите, който удари хранилище за гориво в Абу Даби, убивайки трима души и предизвикайки пожар покрай интернационалното летище.

Ударът съставлява огромна ескалация на спора в Йемен.

Той провокира поредност от въздушни удари против Йемен, в това число един, който удари център за задържане, ръководен от бунтовници хути, убивайки минимум 82 души и ранявайки десетки други.

Водената от Саудитска Арабия коалиция съобщи, че хутите не са докладвали на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст за обекта, неразрешен за въздушни удари.

Насилието накара Съединените щати и Организация на обединените нации да призоват за деескалация на спора, изправящ водената от Саудитска Арабия военна коалиция против хутите.

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която включва ОАЕ, се намеси в Йемен през март 2015 година, месеци откакто хутите изгониха интернационално приетото държавно управление от Сана.

Саудитска Арабия и Съединените щати от дълго време упрекват Иран, че доставя военно съоръжение на хутите, в това число елементи за дронове и ракети. Техеран отхвърля обвиняванията, че дава финансова и военна помощ на групировката.

Военноморските сили на Съединени американски щати заловиха лодка в Оманския залив, пренасяща тор, употребен за изработката на експлозиви, до момента в който пътуваше от Иран по маршрут, употребен преди този момент за контрабанда на оръжие до бунтовниците хути в Йемен.

Военноморските сили споделиха, че са се качили на борда и са претърсили кораба, откакто са го прихванали в интернационалните води.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР