Хипоталамусът е изключително отзивчив към емоционалния живот, независимо дали под

...
Хипоталамусът е изключително отзивчив към емоционалния живот, независимо дали под
Коментари Харесай

Как умът влияе на тялото, а мислите се превръщат в болести?

Хипоталамусът е извънредно радушен към прочувствения живот, без значение дали под формата на мемоари, пояснение на актуалните тласъци или очакване на бъдещи събития.

Умът е толкоз мощна машина, че може да окаже въздействие върху физическото положение. През последните години са написани доста материали за връзката сред мозъка и тялото, установявайки, че те са доста по-тясно свързани, в сравнение с сме си представяли.

Всеки е бил болен в един или различен миг в живота си и тогава има възприятието, че физическото заболяване дава отговор на умственото положение на възпрепятстване или беззащитност.

От друга страна, последните проучвания демонстрират, че психическото благоденствие е обвързвано с по-добро физическо положение – както действителното телесно здраве, по този начин и усещането, което имате за него.

По сходен метод обаче, в случай че мозъкът не е спокоен, ставате по-предразположени към болести. С други думи, страдането от психологични болести като меланхолия и тревога може да докара до появяването на нежелани физически признаци. Продължавайте да четете, с цел да откриете по какъв начин мислите се трансформират в заболявания.

Какво съставлява този развой на промяна?

Помислете за миг за интервалите, когато сте се чувствали разтревожени. Сърцето стартира да бие повече и по-бързо от естественото, ръцете се разтреперват и стартирате да се потите.

Всички тези признаци се появяват, тъй като мозъкът задейства физическа реакция в тялото, сменяйки салдото тъкмо като при започване на някакъв тип извършения.

Съществува огромна разлика сред подобен отговор и този при осъществяването на извършения: в този случай не вършиме извършения. Тялото няма излаз за цялата тази спомагателната сила, която е почнала да се създава и която предизвиква голямо напрежение върху нервната система.

Вените и артериите, които доставят мускулите с кръв, не могат да се уголемяват, само че сърцето изпомпва доста повече кръв.

Какво се случва по-късно?

Представете си оживена автомагистрала по време на пиков час, когато всичко работи както би трябвало, само че внезапно става злополука и целият трафик би трябвало да бъде отклонен към доста по-малък второразреден път. Без подозрение системата ще се срине.

Същото се случва и в тялото.

Сърцето изпомпва от ден на ден, до момента в който останалата част от тялото не е в положение да поеме целия този трафик. Ако обстановката поражда единствено за малко време или не е прекомерно интензивна, задръстването няма да е толкоз ужасно.

Но в случай че това продължава дълго време или е доста интензивно, може да докара до огромни вреди.

Една от най-очевидните връзки ум-тяло е сред когнитивната функционалност и силата на имунната система.

Когато мозъкът не работи както би трябвало, обикновено е за тялото да се включи, което го прави уязвимо за всевъзможен тип офанзива от външната страна.

В този смисъл, мозъкът е като компютър, а имунната система е антивирусната стратегия. Ако компютърът се повреди, изключва антивирусната стратегия, като ви слага в риск от Троянски кон, което значи огромно увреждане.

Освен това разбиването на защитните сили нормално не се случва, когато сте уплашени, а по-скоро, когато това положение изчезне.

Каква роля играе мозъкът?

Нека не забравяме, че зад всяка мисъл и концепция съществува химическа връзка с биологичната система. Една съществена област на изследване за това е хипоталамусът, който играе доста значима роля в регулирането на хормоните.

Този дребен и забавен детайл от мозъка е извънредно радушен към мислите, без значение дали под формата на мемоари, пояснение на актуалните тласъци или в очакване на бъдещи събития.

Какво въздействие оказва държанието?

Дотук говорихме единствено за това, по какъв начин мозъкът може да постанова директно въздействие върху тялото, само че не можем да пропуснем още един аспект, който е не по-малко значим, отнасящ се до държанието. Ето един образец:

Всички минаваме през стадии в живота, които не са изключително щастливи или мотивиращи. В реалност, даже в случай че в никакъв случай не сте имали клинична меланхолия, някои от нещата, които усещате в тези моменти, могат да бъдат сходни на тези, изпитвани от хората, които страдат от това заболяване, въпреки и може би не толкоз интензивно или дълготрайно.

В такива моменти можете да започнете да пренебрегвате някои аспекти на външния тип или персоналната грижа. Едно от първите неща, които нормално биват наранени, е хранителният режим.

Можете да се откажете от храни, които не ви харесват чак толкоз, само че пък нормално са най-здравословните разновидности, и вместо тях да посегнете към храни, които доставят повече наслаждение.

Защо се случва това? Това е въпрос на баланс. Чрез храната, която приемате, търсите удоволствието, което сте изгубили в други аспекти на живота си.

За страдание обликът, който постоянно се появява в малкия екран и филмите – на момиче, което седи единствено на дивана, преяждайки със сладолед след разлъка, е автентичен.

Това е нездравословен табиет, който ще накара хипоталамуса да сътвори чувство за благополучието, което сте изгубили по някакъв метод. Поведенческият модел, който сте избрали, с цел да избегнете отрицателните страсти, се трансформира в противоположен резултат за здравето на тялото.

Но тази загуба на баланс не е единствената причина, заради която хората стартират да подценяват диетата. Друг значим аспект е да се вземе под внимание тъгата и неналичието на мотивация, които нормално се появяват дружно с депресията.

Действия, които преди са изглеждали рутинни, в този момент лишават доста повече старания. Можете да опитате да опростите всекидневието – вместо да ходите до магазина след работа, поръчайте пица. Отнема по-малко старания.

Обратната страна на монетата

Дотук говорихме най-вече за това, по какъв начин отрицателните мисли могат физически да ви отслабят, само че има и противоположната страна на монетата. Много проучвания са посочили, че позитивната умствена настройка доста усъвършенства положението на хората, страдащи от заболявания.

Това може да е директен резултат от вашата биохимия или резултата на обновяване на интензивностите, което също може да помогне за управлението на заболяването – като повече физическа интензивност и по-здравословна диета.

В умозаключение желаеме да ви напомним да се грижите за психологичното здраве колкото може повече, тъй като посредством това ще се погрижите за цялото тяло. Струва си, нали?

Инфо: https://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР