Хиляди язиди са отвлечени, заробени или убити от Ислямска държава

...
Хиляди язиди са отвлечени, заробени или убити от Ислямска държава
Коментари Харесай

Зверствата на германските ислямисти срещу язидите


Хиляди язиди са отвлечени, заробени или убити от " Ислямска страна " - терористичната организация, към която са се включили и доста германци. Но досега от малко на брой е потърсена отговорност.

Много язиди са жертви на закононарушенията на " Ислямска страна "

Заробени, насилвани и убивани: това е ориста на хиляди язиди, станали жертва на терористичната организация " Ислямска страна " (ИД). Като измежду причинителите има и германци - над 1000 жители на Федералната република са се включили към ИД през годините. Отскоро в Бундестага за първи път се заприказва за оповестяването на зверствата над язидите за геноцид.

Ал Алмани - жестокият немец

Трагедията на доста язиди стартира на трети август 2014-а година. Тогава въоръжените сили на ИД атакуван язидските територии в Северен Ирак. За тях етническото малцинство, което живее там, се състои от неверници. Над 5000 язиди умират, 7000 са отвлечени - като Норшан. Тя е единствено на 14, когато попада в ръцете на терорист от Германия. Осем години по-късно екип на ARD се среща с нея в дребен град в Северен Ирак.

" Той непрекъснато ме биеше с пръчка и ми връзваше ръцете. Когато ме изнасилваше, залепяше устата ми ", спомня си момичето. " Собственикът " на Норшан, който прави тези зверства с нея, се казвал Ахмед. А бойното му име било Шамс Алдиен Ал Алмани. Ал Алмани в превод значи " Германецът ".

" Той постоянно говореше със фамилията си в Германия през интернет. Майка му споделяше: " Върни се ", споделя Норшан. Говорели на арабски, по тази причина ги разбирала. Ахмед отговарял: " Няма да се върна. Вие сте неверници ".

След три месеца той продал Норшан. Новият " притежател " също бил терорист от Германия. Бойното му име: Абу Вагас Ал Алмани. " Той беше женен и беше още по-лош от другите ", споделя Норшан. Освен че я подлагал на зверства, я принудил да одобри исляма. Затова цялата ѝ ръка е покрита с големи белези. " Имам брат, който изчезна, по тази причина татуирах буквите му на ръката си ", споделя Норшан. Мъжете от ИД споделили, че това не е позволено от исляма и се пробвали да отстранят татуировките със солна киселина. Норшан е оживяла, само че е тежко травмирана.

Много закононарушения остават ненаказани

Язидските жертви и до момента не са получили правдивост, акцентира берлинчанката Катарина Дьонхоф. Чрез организацията " Hand für Hand " ( " Ръка за ръка " ) тя от години работи за обезпечаването на обучение на язидите в Северен Ирак.
Редакцията предлага
Жертвите считат, че геноцидът би трябвало да бъде приет и причинителите да бъдат преследвани. " Жертвите се нуждаят от това. То е и въпрос на сигурност ", показва Дьонхоф. Тъй като те не знаят какво вършат сега причинителите - дали да вземем за пример не живеят необезпокоявани в Германия.

На фона на огромния брой закононарушения на ИД против язидите, правосъдните процеси са пренебрежимо малко. В края на 2021-а година семейство, което е било част от ИД, бе наказано за гибелта на язидско дете. Но казусът е и в юрисдикцията на немските управляващи в Ирак и в Сирия. " Това са страни, с които няма съглашения за даване на правна помощ ", изяснява юристът от Кьолн Готфрид Раймс. Той споделя от опит, че се оказва невероятно даже да бъдат разпитани очевидци в тези страни.

" Искаме правдивост "

Хиляди задгранични бойци на ИД и техните съпруги и до през днешния ден са в затвори и в лагери в Ирак, които съвсем не са налични за немските управляващи. Освен това доста от някогашните членове на ИД в този момент омаловажават ролята си в организацията. В края на септември екип на ARD се срещна с някогашната членка на ИД Ялда А. в лагер в Сирия. На въпроса дали носи някаква виновност за времето на престоя си в ИД, тя дава отговор: " Не съм направила нищо. Стоях си у дома. Просто се опасявах и желаех да се махна ".

Месец по-късно на Ялда А. получава правото да замине за Германия с децата си. Миналата седмица немската прокуратура разгласи, че е издадена заповед за ареста ѝ - за закононарушения против човечеството, военни закононарушения и съучастничество в геноцид. Обвиненията са, че по време на третия си брак с войник ​​от ИД тя е удряла и ритала една язидка съвсем всеки ден, откакто брачният партньор ѝ я изнасилвал. " Освен това обвинената принуждавала затворничката да се моли по ислямските традиции. Всичко това служи на оповестената от ИД цел да унищожи язидската религия ", се споделя в изказването на основния прокурор.

Жертвите на немските бойци на ИД нямат на кого да разчитат. В края на 2017-а година Норшан съумява да избяга от робството, само че и до през днешния ден не е разпитвана от проверяващите органи. Желанието на Норшан е едно - да има правдивост. " Тук има десетки хиляди девойки, които живеят в боязън вкъщи - живеят като в затвор. На тези, които ни предизвикаха това, би трябвало да бъде потърсена отговорност, само че не със мощ, а легално, в сходство със закона и реда ".

Признаването на геноцида над язидите няма да върне убитите, признават от язидската организация в Берлин. Но " това би било значимо за превъзмогването на контузията на язидския народ ". Освен това по този начин ще се усили и натискът над Ирак да се вслуша в проблемите на язидите и да им разреши да се върнат по родните си места.

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Детето, което три години беше в плен на ИД
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР