Хиляди турци се събраха за първа молитва край Света София,

...
Хиляди турци се събраха за първа молитва край Света София,
Коментари Харесай

Хиляди турци се събраха за първа молитва в "Света София"

Хиляди турци се събраха за първа молитва край " Света София ", откакто паметникът бе разгласен от президента Ердоган за джамия. На церемонията, само че вътре в храма, участва и самият държавен глава. Датата за разкриване на  " Света София " като настояща джамия не е инцидентна - на днешния ден през 1923 година е подписан Лозанският контракт, ознаменувал успеха на силите на Мустафа Кемал Ататюрк против непознатите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски кротичък контракт.

„ Света София “ е учреден от византийския император Юстиниан I през 537 година В продължение на към хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят. След завладяването на Константинопол от османците през 1453 година катедралата е превърната в джамия, само че

 

от 1934 година с декрет на Ататюрк става музей

 

и е включена в листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание. Днешната петъчна гала е първата молитва от 86 години насам.

Молитвата се води от главата на Дирекцията по религиозните каузи Али Ербаш. Вътре в храма са позволени 500 души. Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи по-рано, че за искащите ще бъдат обособени 5 зони навън - 3 за мъже и 2 за дами. 

 

17 000 служители на реда и чиновници на силите за сигурност

 

охраняват публичния ред.

Православният свят не остана без реакция. В Кипър по решение на архиепископ Хризостомос в 12 часа започнаха да звънят погребални камбани. Поводът:

 

" Произволното, неприемливо и незаконно превръщане

 

на катедралата „ Света София “ в джамия от турците “ (из изказване на Кипърската архиепископия). И в гръцките градове Сяр и Патра биха траурни камбани. Архиепископ Йероним Атински ще прочете акатиста „ Закрилница “ вечерта в катедралата в Атина „ в първия ден от откриването на „ Света София “ като джамия, само че и в деня на тъга и премеждия за цялото православие, християнство и елинизъм “. Акатистът ще бъде прочетен и в други църкви в Гърция.

Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас също изрече позиция.

 

" Като грък усещам мъка, усещам отвращение

 

от това. Това е тежък ден и съм сигурен, че не съм единственият, който изпитва сходни страсти. Мисля, че Турция в избран миг би трябвало да реши какво би трябвало да бъде геополитическата й позиция, с кого желае да бъде дружно в бъдеще. Ако Турция желае да върви паралелно с Европейския съюз във връзка с европейските полезности, тогава това, което се случва в „ Света София “ през днешния ден, е неприятна насочна точка ", сподели той на конференция.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

„ За страдание решението е взето и ще вършим всичко допустимо, в това число в комитета на ЮНЕСКО, да се запазят християнските знаци. Знаете, че има в действителност извънредно красиви фрески, и превръщането в джамия да не докара до изтриване на тях “, съобщи през днешния ден в Народното събрание вицепремиерът и външен министър на България Екатерина Захариева. Тя напомни, че Светият синод също е излязъл с позиция за опазване на досегашния статут на храма като музей и монумент на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Страната ни не желала да политизира въпроса, само че следи обстановката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР