Хиляди изразиха недоволството си от високите цениГраждани скандираха “Оставка”, “Мафия”,

...
Хиляди изразиха недоволството си от високите цениГраждани скандираха “Оставка”, “Мафия”,
Коментари Харесай

Полицаи и ВМРО откриха сезона на протестите

Хиляди показаха недоволството си от високите цени
Граждани скандираха “Оставка”, “Мафия”, “Геноцид” под прозорците на Министерски съвет

От 10 месеца гледаме една ококорена и нахилена неначетеност

С плакати “Долу диктатурата на Радев”, “Петков в Руанда”, “Енергийна самостоятелност на България”, “Непосилните сметки гонят българите от родината” недоволни жители се събраха в триъгълника на властта малко преди 11 часа през вчерашния ден. По това време бул. “Дондуков” пред Министерски съвет бе блокиран от автошествие, проведено от Вътрешна македонска революционна организация. Слоган на митинга на патриотите бе “Не на ценовия геноцид”.

С крясъци “Оставка”, “Мафия” и “Геноцид” недоволни жители възпламениха сметки за ток, парно, газ, горива и хранителни продук­ти в символ на противоречие с политиката и бездействието на властта.

Настояваме държавното управление да предприеме ограничения за преодоляване растежа на цените и пълзящата с енергоносителите инфлация. Настояваме за законодателни ограничения за заледяване растежа на цените и понижаване на надценките на комерсиалните вериги, съобщи съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.
Ангел Джамбазки акцентира, че това е единствено първият от поредност митинги.

Трябва незабавно да се наложи мораториум върху износа на на ниска цена ток от АЕЦ “Козлодуй”, мораториум върху заплащането на въглеродните квоти. Трябва да се спре краткотрайно заплащането на Данък добавена стойност върху сметките за ток, даде образец за незабавни дейности той.

Третият съпредседател Александър Сиди също отвори тематиката за “Зелената сделка”, която ще бъде пагубна за стопанската система на България:

Ако тази договорка не бъде спряна от сегашното държавно управление на България, то това ще значи същински геноцид за стотици хиляди български фамилии. Ще бъдат затворени въгледобивните централи, както и всички други различни на “зелените” източници на сила, предизвестиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Джамбазки разгласи, че Вътрешна македонска революционна организация поддържа митинга на служителите на реда, само че не е редно партия да се причислява към тях. Той прикани протестиращите да отидат при чиновниците на Министерство на вътрешните работи пред Народното събрание.

Да заявят недоволството си от държавното управление, пред Министерски съвет пристигнаха и от Гражданско съдружие “Движение българска демокрация”.

На 23 февруари
„ Възраждане “ събира хора от цялата страна под прозорците на властта
Партията поддържа служителите на реда и пожарникарите, само че не и на Вътрешна македонска революционна организация



Предишният митинг, проведен от “Възраждане”, бе на 13 януари.

Национален митинг против зеления документ и политиката на държавното управление привиква на 23 февруари от 11 ч под прозорците на Министерски съвет партия “Възраждане”. В столицата с рейсове ще дойдат стотици жителите на градове в страната, които дружно със софиянци ще изразят недоволството си от подмяната на упованията им за смяна. От партията приканиха негодуващите да идват и с коли, мотопеди и даже трактори, само че водачът є Костадин Костадинов бе безапелационен пред “Труд”, че няма за цел да копира канадския ескорт на свободата.

От няколко дни той неведнъж повторя, че в случай че на митинга има провокатори, те ще са проведени от властта, тъй като тя се опасява.

“Възраждане” поддържа митинга на пожарникарите, служителите на реда и чиновниците в пандизите. За този на Вътрешна македонска революционна организация обаче Костадинов бе безапелационен, че става дума за пърформанс, чиято цел не е отбрана на ползите на обществото, а съживяването на една незаконна частна компания, която е взела участие в предходното ръководство. За актуалното водачът на “Възраждане” бе безапелационен, че не прави това, поради което е било определено от гласоподавателите. Като най-важни проблеми, по които обаче не се работи, Костадинов открои “демографската и просветителната рецесии и здравният апокалипсис”.

Над 3000 се събраха пред Народното събрание
Полицаи желаеха 20% по-високи заплати
Против са изваждането на пожарната от Министерство на вътрешните работи



Протестиращите чиновници от Министерство на вътрешните работи и надзиратели в пандизите желаеха 20% нарастване на заплатите и по-добри условия на труд. Снимка: Пламен Стоименов

Над 3000 служители на реда, пожарникари и надзиратели в пандизите желаеха 20% нарастване на заплатите пред Народното събрание. За митинга, проведен от най-големия профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи дойдоха униформени от цялата страна, които не са на промяна. Освен за заплати, те настояха за нарастване на бюджета за 2022 година, което да им подсигурява по-добри условия на труд, като и пожарната да не бъде изваждана от Министерство на вътрешните работи в независима организация. По тази тематика в събота стачкуваха и десетки членове на профсъюз “Огнеборец”.

“Протестът ни не е политически, водят се договаряния с държавното управление, които ще продължат и в понеделник, ще имаме представители в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Както виждате, няма никакви провокации и хората си потеглиха умерено, защото множеството от тях ще застъпят на дежурство в 19 ч”, сподели зам.-шефът на синдиката Илия Кузманов пред публицисти.

Според служителите на реда техните заплати трябвало да бъдат увеличени с 15% от началото на 2021 година, както е станало с други държавни чиновници, само че това не се случило и те не протестирали. Сега инфлацията в допълнение стопявала приходите им и създавала неравноправие по отношение на други специалности, считат чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Да размразят цените още от 1 март предлага Пламен Димитров
КНСБ предлага ограничения за тока вместо мораториум
Помощите за сила би трябвало да са за 700 хиляди българи



Да се анулира мораториумът върху цените на тока, парното и водата още от 1 март вместо от 1 април, изиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ограниченията би трябвало да паднат и вместо тях да се вземат ограничения за озаптяване на цените за битовите клиенти, изясни Димитров. И добави, че мораториумът основава финансово напрежение за мрежовите оператори и ЕРП-та. Той напомни думите на Кирил Петков, че размразяването на цените може да се случи и по-рано от планувания период 1 април. След като има определен ръководител и членове на КЕВР, както и нови шефове в “Булгаргаз” и БЕХ, те би трябвало да помислят за подобаващи ограничения, показва Димитров.

Президентът на КНСБ е безапелационен, че през идващия отоплителен сезон би трябвало да се удвоят семействата, които получават енергийни помощи. Такива би трябвало да получат най-малко 600 000 - 700 000 лица и фамилии и средствата за тази цел да бъдат заложени в бюджета, уточни синдикалистът. Както и да бъде повишен размерът на енергийните помощи с размерът на инфлация. За задачата ще бъдат нужни сред 140 и 170 млн. лева

Той напомни, че по данни на Евростат, над 2 милиона български семейства не могат да поддържат домовете си задоволително топли поради неспособност да покрият разноските си. В същото време енергийни помощи получават едвам 15 на 100 от тях.
Росен Йорданов, психолог, пред “Труд”: Рашков употребява Министерство на вътрешните работи за бърсалка


Много е цинично да се каже, че митингът е единствено за пари. Системата от дълго време се нуждае от идея и тактика за това каква ще бъде философията на сигурността въобще в България. А парите идват по-късно.

Сигурно има и финансов детайл, тъй като инфлацията изяде нарастванията през последните две години. Парите не доближават, паниките нарастват. Но същинският въпрос е, че имаме един министър, който се занимава единствено и само с чегъртане. Работил съм с него когато беше зам. началник на следствието - той бе по-скоро един деструктивен човек, какъвто е и в този момент. Той саботираше доста от случаите, по които съм работил с гласни или негласни подмятания към своите чиновници.

В Министерство на вътрешните работи има доста помощни служби, които от дълго време са изгубили своето функционално значение и които времето изхвърля. Най-тежкият проблем на системата е непрекъснатата загуба на умни и кадърни хора. Също по този начин безспорната липса на последователност в специалността. Днес си областен в Елхово, на следващия ден си шеф на основна дирекция. Това са такива кариерни скокове, които девалвират безусловно тотално и офицерска, и всякаква чест и достолепие. Губи се професионалния детайл в Министерство на вътрешните работи.

От години приказвам, че Министерство на вътрешните работи е тежко политизирана система, а ръководството на Рашков го потвърди 100 %. Как внезапно ненавижданите служители на реда станаха първи помощници в изчегъртването. Не се залага на интелигентността. Започна се една политика на обезличаване, в която Рашков безусловно победи. Той така и така в никакъв случай не е харесвал Министерство на вътрешните работи, употребява го като бърсалка за личните си политически упоритости
Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: Не знам дали в сметките на президента са включени митингите


Не считам, че митингите са персонално против някого. Крайно време е да има синдикални митинги с претенции, обикновено е като порастват цените да има и митинги. Има проблеми, които са се натрупали. Предполагам, че за пожарникарите е изключително значимо дали ще останат в системата на Министерство на вътрешните работи. Иначе нищо ново при политическите митинги,, нагледали сме им се. Партии като Вътрешна македонска революционна организация и “Възраждане” ще вършат митинги, ГЕРБ ще афишират подготвеност. Президентът се прави на съпротива и подлага на критика държавното управление, само че не знам дали в сметките му са включени тези обществени митинги. Дали те са режисирани или не, дали са управляеми или не - в последна сметка това чувство за неустановеност ще удари по рейтинга на държавното управление и не знам в каква степан президентът по-късно ще бъде в положение да вади страната от рецесията. Защото предходната година се нагледахме на неговите опити да сформира държавни управления. Не знам той дали си дава сметка накъде отива и с какво се захваща.
Цветанка Андреева, политолог, пред “Труд”: Опозицията ще мине през площадния протест против властта


Протестите са напълно резонни, те не са непредвидени и не могат да изненадат властта. Това са към момента политически митинги, не са класическите обществени протести, които също се чакат. Свързани са със социално-икономическите рецесии, от множеството ограничавания около ковида, енергийната рецесия - само че като че ли чак в този момент инфлацията стана извънредно осезаема за работещите, чийто приходи падат, и несъмнено - за пенсионерите.

Управляващите пристигнаха с големите поръчки, че това ще бъде едно държавно управление на бързия напредък, на новия морал, на смяна. Но в действителност виждаме по какъв начин властта се бави със оправянето с рецесиите, получава рецензия и от политическата съпротива, и от президента. Това, което ненапълно липсва като чисто политическа реакция на ръководството на страната, е точно политическа управническа опция. Очевидно опозицията ще мине първо през площадния протест против властта и от ден на ден ще се радикализира. За властта съществена идеологема е изчегъртването на остарялата власт. Това несъмнено наелектризира политическата обстановка и ражда радикализъм в опозицията във времена, в които ръководещите имат интерес да търсят политически консенсус. Защото те нямат мощна политическа воля да наложат огромните промени. Не знам за какво те избират този път на все по-голяма радикализация. Тя ще им основава от ден на ден врагове и ще гори от ден на ден мостове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР