Хиляди хора протестираха в Мадрид срещу законопроекта за амнистия, който

...
Хиляди хора протестираха в Мадрид срещу законопроекта за амнистия, който
Коментари Харесай

Хиляди протестират в Мадрид срещу законопроекта за каталунската амнистия

Хиляди хора стачкуваха в Мадрид против законопроекта за прошка, който испанското държавно управление реализира тази седмица с партиите за самостоятелност на Каталуния, настоявайки за оставката на премиера социалист Педро Санчес.

Миналата година Санчес даде обещание да одобри прошка, освобождаваща от отговорност хора, преследвани за ролята им в несполучливия опит за самостоятелност на Каталуния през 2017 година , в подмяна на решаваща парламентарна поддръжка от твърдолинейната каталунска сепаратистка партия JxCat.

Около 15 000 се стекоха на площад Сибелес в историческия център на Мадрид, развявайки испански флагове и скандирайки „ Санчес, подай оставка “. Някои носеха огромен транспарант, изобразяващ Санчес с хитлеристки мустаци, който споделяше на британски: „ Испания към този момент не е народна власт. Започва да бъде тирания. SOS Европа “.

Граждански групи свикаха митинга, на който участваха десни и крайнодесни партии, откакто планът на закона за амнистията беше утвърден в четвъртък от парламентарната комисия по правораздаване. Очаква се депутатите да го гласоподават на 14 март.

Социалистите на Санчес не съумяха да обезпечат болшинство на неубедителните общи избори предишния юли и неговото нежно ляво държавно управление на малцинството се нуждае от поддръжка от други партии, с цел да одобри законодателство. Депутатите отхвърлиха първия законопроект за прошка през януари, като депутатите от JxCat обявиха, че той не пази всички наранени хора, като се стартира с някогашния каталунски водач в заточение Карлес Пучдемон. Социалистите и каталунските партии, застъпващи се за самостоятелност на богатия североизточен район, се споразумяха в сряда за заздравен законопроект, който съгласно тях е в сходство с " конституцията, закона и европейската правосъдна процедура ".

Но десните и крайнодесните споделят, че това е противоконституционно. Естер Муньос, народен представител от главната дясна опозиционна „ Народна партия “, упрекна държавното управление, че взе участие в " корупционна договорка ", с цел да замени " безнаказаността " за сепаратистите в подмяна на гласове в Народното събрание. Крайнодясната партия Vox, третата по величина група в Народното събрание, назова държавното управление " зло ".

Санчес обаче отбрани законопроекта по време на среща на партията в северозападния град Билбао и настоя, че той ще " укрепи " демокрацията. Премиерът означи, че законопроектът ще изглади " пътя на помиряването " в Каталуния.

Протестиращата Ана Гарсия, 50-годишна адвокатка, която отхвърли да каже коя политическа партия поддържа, сподели, че законът за амнистията " направи някои испанци по-равни от други ". „ Нашата народна власт е в неволя, Санчес няма граници “, сподели тя пред Агенция Франс Прес. Междувременно Санчес разгласи, че ще упорства Конгреса да признае палестинска страна преди края на мандата му през 2027 година „ Ще го създадем заради морални убеждения, тъй като това е обективна идея, само че и тъй като това е единственият метод две страни Израел и Палестина да заживеят дружно и да съществуват взаимно в мир и сигурност “, изясни министър председателят. 

*Видеото е архивно!

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР