Хиляди държавни служители протестират в румънската столица срещу плана на

...
Хиляди държавни служители протестират в румънската столица срещу плана на
Коментари Харесай

Държавни служители в Румъния протестират за изплащане на социални осигуровки

Хиляди държавни чиновници стачкуват в румънската столица против проекта на държавното управление на социалдемократите да трансферират налозите за обществено обезпечаване на чиновниците, оповестява " Ройтерс ".

Правителството има за цел да понижи налога върху приходите до 10% от 16% , само че възнамерява да понижи и заплащанията за обществено обезпечаване от 1 януари до 35% от 39,25%. Плащанията в този момент се вършат взаимно, от служащи и работодатели.

Около 3 000 чиновници от обществения бранш в Букурещ желаеха от кабинета да отсрочи проекта за прекачване на тежестта на социалноосигурителните такси върху чиновниците. Протестиращите държат плакати: " Ние ви плащаме, с цел да служите, а не да се подигравате с нас ".

Министерството на финансите към момента не е показало законопроект за данъчните проекти.

" Предложението на държавното управление за прекачване на социалноосигурителните вноски на служащите е опит , чиито отрицателни последици ще бъдат пренесени извънредно от чиновници ", се споделя в изказване на уредника на митинга, синдикатът " Картел Алфа ".

Румънски и задгранични вложители подлагат на критика проектите на социалдемократите за данъчни промени, които считат, че са оповестени без предварителна консултация или оценка на въздействието. Те упорстват за по-предсказуема фискална политика.

Плановете на държавното управление провокират безпокойствие в Брюксел. Европейската комисия съобщи, че чака тази и идната години Р умъния да има най-големите бюджетни дефицити в Европейския съюз.

Правителството съобщи, че ще резервира недостига под тавана на Европейски Съюз от 3% от брутния вътрешен артикул.

Правителството разгласи, че 25% нарастване на заплатите, утвърдено за държавните чиновници от 2018 година, ще покрие измененията в социалноосигурителните вноски . Но чистите заплати ще останат съвсем равни.

Министърът на финансите Йонут Миса съобщи, че плануваните промени в социалноосигурителните вноски биха означавали, че частните компании ще би трябвало да учвеличат брутните заплати , само че съобщи, че това няма да значи спомагателни разноски, защото фирмите към този момент няма да способстват за общественото обезпечаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР