Хилари Клинтън отново ще се кандидатира за президент, а водачът

...
Хилари Клинтън отново ще се кандидатира за президент, а водачът
Коментари Харесай

"Хилари за президент и Хемедти убит": какво се случи, след като Мъск свали отметките от "Туитър"

Хилари Клинтън още веднъж ще се кандидатира за президент, а лидерът на суданските милиции, които се пробват да завладяват Хартум - Хемедти, е погубен.

Това са част от подправените вести, които " Туитър " създаде, откакто притежателят му Илон Мъск пристъпи към осъществяване на решението си да отстрани сините значки, с които до момента обществената мрежа удостоверяваше сметките на институции и известни персони.

След като Мъск купи " Туитър " в края на 2022 година той разгласи, че услугата ще се дава против възнаграждение.

Премахването на сините отметки принуждава сметките да намерят нови способи за доказване на достоверността, защото опасенията по отношение на подражателите нарастват, написа Би Би Си.

Изчезнаха и етикетите, описващи медийни организации и тяхното финансиране, които обществената мрежа вкара за повече бистрота и като метод за битка с дезинформацията и подправените вести.

Компанията се пробва да спре имитиращи сметки, откакто инспекциите със синя отметка, в миналото знак на статус и знак за власт, бяха отстранени.

Акаунт, представящ се за полувоенните сили на Судан за бърза поддръжка (RSF), които сега се бият със суданската войска, написа в " Туитър ", че техният водач Хемедти е бил погубен, написа Би Би Си.

Въпреки че акаунтът е подправен, той има синя отметка - до момента в който същинският акаунт - няма. Собствените обществени индикатори на " Туитър " демонстрират, че туитът е забелязан повече от един милиони пъти.

Само няколко часа, след рухването на отметките акаунт, представящ се като Хилари Клинтън, и със същата профилна фотография, като на същинския профил на някогашния американски сенатор, " разгласи ", че тя още веднъж ще се кандидатира за президент. Акаунтът беше спрян.

А в Ню Йорк се появи нов профил на градската администрация и откакто провокира скандал, трябваше да бъде спрян, а формалният акаунт беше заставен да разгласява пояснение. Стивън Кинг, с който Мъск постоянно поддържа връзка в " Туитър ", написа: " Акаунтът ми в " Туитър " споделя, че съм се абонирал за " Туитър блу " (Twitter Blue). Не съм. " На което Мъск отговори: " Няма защо, намасте (поздрав) ".

Баскетболистът от " Лос Анджелис лейкърс " ЛеБрон Джеймс също към момента има синя отметка, макар че сподели, че няма да заплати за абонамент.

В петък сутринта Мъск разкри, че персонално е платил абонаментите за Twitter Blue на Кинг и Джеймс, както и на артиста от " Стар Трек " Уилям Шатнър.

Но звезди като Бионсе и Кристиано Роналдо са премахнали сините отметки.

 Акаунтът на Мъск резервира синята отметка за достоверност. Ползвателите, които желаят да задържат своите, ще могат да го създадат против 84 $ годишно.
Акаунтът на Мъск резервира синята отметка за достоверност. Ползвателите, които желаят да задържат своите, ще могат да го създадат против 84 $ годишно.

Междувременно някои коментатори започнаха да разказват съществуването на синя отметка като смущаващо, защото " това е сигнал, че сте платили за това ", написа професорът от университета " Корнел " Каушик Басу, представен от Би Би Си.

Един почитател акаунт на пакистанския състезател по крикет Бабар Азам сподели, че " Туитър " се е трансформирал в " занимателно място ", където " почитател страницата има синя отметка, само че Бабар Азам не ".

Превръщането на сините отметки в платена услуга с цена от $84 годишно ще затрудни разграничаването на същинските сметки от други, които се показват за тях.

Доверените новинарски сметки в действителност имаха златни отметки, само че даже те изчезнаха - най-малко към този момент, написа Би Би Си. Други високопоставени сметки, като този папа Франциск, към този момент имат сиви отметки. Според новата идея на " Туитър " с тях ще се значат държавни управления или интернационалните организации и техните чиновници.

Междувременно някои от сметките, които са купили сини отметки, наподобява са тролове или имат история на пробутване на дезинформация. Поради тестваната отметка потребителите може да останат с усещането, че тези сметки са надеждни и изявленията, които споделят, утвърдени, само че това не постоянно ще е по този начин.

Така че може да се наложи потребителите да би трябвало да ревизират повече и да засичат информация, с цел да разграничават същинските от подправените профили. Според Би Би Си такива насоки може да са остарели туитове или огромен брой почитатели.

Компанията за първи път вкара функционалността за инспекция през 2009 година, откакто някогашен професионален бейзболен състезател съди компанията за лъжливи сметки.

Промени и за медиите

" Туитър " употребява петъчния ден и да отстрани описанията на огромните медии, които даваха информация за източниците им на финансиране.БТА изяснява, че това значи, че китайската новинарска организация " Синхуа " повече няма да бъде обозначавана като " субсидирана от страната ", както и съветската тв " РТ ", считана за пропагандно издание на Кремъл и глобена за дезинформация в Европа.

" Туитър " вкара тези обозначения, с цел да подчертае вероятното въздействие на страната върху съответните медии, само че това вкара компанията в разногласия с редица публични радио- и телевизионни оператори, които не желаеха да бъдат описвани като издържани от страната.

Социалната платформа обозначаваше " Националното публично радио " (National Public Radio) на Съединени американски щати като следено от страната и отчасти финансирано от нея. Медията отговори, че редакцията ѝ е самостоятелна и, че по-малко от 1% от общия ѝ бюджет на стойност 300 млн. щатски $ идва от държавно финансиране.

 Шведското радио става първата огромна европейска медия, отказала се от Шведското радио става първата огромна европейска медия, отказала се от " Туитър "

Подобни спорове последваха и с английската медийна компания Би Би Си, канадската Си Би С, американската Пи Би Ес, като някои от тях закриха профилите си в " Туитър ".

Съобщавайки за измененията на уеб страницата си през днешния ден, Би Би Си сподели, че е подала недоволство предходната седмица, откакто е била избрана като " финансирана от държавното управление ", вместо " обществено финансирана ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР