Хижа Сарагьол“ е предложена от министъра на околната среда и

...
Хижа Сарагьол“ е предложена от министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Хижа „Сарагьол“ е предложена за обект на недвижимо културно наследство

Хижа „ Сарагьол “ е препоръчана от министъра на околната среда и водите за обект на недвижимо културно завещание.

„ Съчетаването на историческото значение на обекта, с неповторимия ландшафт и богато биологично многообразие в региона, предпоставя да бъдат положени нужните грижи  за запазване на хижа „ Сарагьол “- акцентира министър Асен Личев в писмото си до министъра на културата.

Историята на двореца стартира през далечната 1914 година, когато цар Фердинанд заповядва да се построи зимна ловна вила над курорта Боровец (тогава Чамкория) в Рила планина. Проектът е дело на един от най-значимите архитекти за времето си – Георги Фингов.

Фердинад е бил изключително завързан към това място в Рила и е желаел постройката да „ усеща гората “. Затова тя е дървена и с огромни прозорци. Тази новаторска за времето си постройка е определяна от експертите като архитектурно украшение.

Стилът и е типично възрожденски, само че с въздействие от европейските дворци, строени през този интервал. Ловната вила е под връх Дено на 1940 метра надморска височина. Името й е турско, значи Жълто езеро, и произлиза от името на едно от езерата наоколо.

“Саръгьол ” се състои общо от три пространства – централна постройка с 14 стаи, кухня и трапезария – общо 454 кв. м. Другата постройка е от 142 кв.м, конюшня и караулно помещение, издигнати върху обща повърхност от 2597 кв. м..

Мястото е неповторимо, чисто и закътано. Гората към хижата е вековна и достоверна по състав. Тук се намира най-голямата популация на дива коза в България. В непосредственост са и местообитанията на глухар и кафява мечка. Пеша от курорта Боровец до Саръгьол се стига за към 3.15 – 3.30 часа, като първо се минава през така наречен „ Дворец Ситняково “ и хижа Чакър Войвода. До местността има черен коларски път.

Министерство на околната среда и водите предлага хижата да бъде обособена като научно-координационен център за обмяна на опит и осъществяване на образования сред специалисти от системата на министерството и учени, занимаващи се с проучване и наблюдаване на биологичното многообразие.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР