Херакъл: Виждате ли, Хермесе и Философийо, тези две великолепни планини,

...
Херакъл: Виждате ли, Хермесе и Философийо, тези две великолепни планини,
Коментари Харесай

Кирил Ненов: Най-великата връзка на душата е с Природата

Херакъл: Виждате ли, Хермесе и Философийо, тези две превъзходни планини, едната е Хемус, другата – Родопа, и плодородното поле, което се простира сред тях..., и трите прелестни хълма, които оформят като че ли тройна цитадела на града, който лежи изпод...?

Хермес: Кълна се в Зевс, о, Херакле, най-големият и най-прекрасният... А коя е реката, която тече толкоз покрай стените му?

Херакъл: Хеброс... Оставихме облаците зад нас, дано опитаме шанса си на твърда земя.

Чудният град е дестинация в разговора „ Роби бегълци “ на античния гръцки публицист Лукиан от Самосата (II в.). Земята тук споделя с гласове и облици отпреди осем хиляди години. Началото на историята ѝ е в VI хилядолетие преди новата епоха. Името й се явява в разнообразни форми: Одриса, Евмолпия, Филипопол, Понерополис, Пулпудева, Тримонциум, Плъвдивъ, Плъпдивъ, Пъпълдин, Пълдин, Плъдин, Филибе, Пловдив.

От неолитните селища през жителите от каменно-медната ера, тракийските беси, Одриското царство, македонския цар Филип II, огромните градежи на Западната и Източната Римска империя, обсадата и опожаряването на Филипопол от готите, интервала на Първата и Втората българска страна, Филипополското херцогство, рухването под османска власт, Освобождението и след него, тази земя не стопира да бъде кръстопът на борби и пристрастености за съсипия и сътворяване.

Осем хиляди години по-късно, в месец юни на годината 2019, фестивалът „ Lost Age “ в Пловдив ще събере музиканти, историци, художници, писатели, артисти, танцьори, занаятчии, наши и непознати. Те ще възкресяват фрагменти от отминали времена на забравени полезности, истинна героизъм и извечна любов. „ Lost Age “ е план на Кирил Ненов, лекар по история, издател, съучредител и ръководител на фондацията „ Българско историческо завещание ”, музикант и основател на групата Kutsulan.
 Животът на един римски легионер  Гладиатори, легионери и пламтящи мечове откриха
„ Lost Age " ще се организира сред 21 и 23 юни 2019 година в парк „ Младежки рид ”– Пловдив от 10:00 ч. до 23:00 ч. Вход свободен.

„ Lost Age “, или „ Изгубена ера ”. Защо изгубена, какво сме изгубили и какво е останало забравено окончателно в предишното?

„ Lost Age “ е име знак на бляна по изгубеното блажено време. Още в Античността някои писатели са отразили мита за Златния век, когато хората живели в изконна безгрижност, благополучие и правдивост, до момента в който тяхната актуалност била затъмнена от пороците на насилието, алчността, лъжата. Този идеал, под една или друга форма, е съхранен и до нашето съвремие. Много неща са изгубени в предишното, тъй като животът към нас непрестанно се трансформира. Особено доста промени в обществото идват по линия на индустриализацията и откъсването на индивида от непосредствения контакт с живата природа. Но нищо, съгласно мен, не е изцяло и безследно изгубено – постоянно има метод да си напомним, преоткрием или най-малко да се доближим до духа на предишното – належащо е единствено мъничко воля.

Възможно ли е бъдеще и какво е то, в случай че сме погребали в предишното своите духовни ориентири и добродетели?

Бъдещето – хубаво или неприятно, по този начин или другояче – е нещо, което неизбежно ще се случи, и ние нямаме власт над него, тъй като имам вяра, че пътят на всеки е предначертан. Безспорно, в предишното са заровени доста от идеалите на нашите предшественици, само че не всичко е окончателно изчезнало. Ако се опитаме да следваме философията на природата, която ни обкръжава и построява, още веднъж ще стигнем до тези идеали от езическото минало.

„ Lost Age “ е фестивал за…? Какво стои зад него като концепция и цел?

Много от нас са си представяли, че са герои от мислени светове, които правят велики подвизи и се увенчават със популярност или пък съпреживяват ориста на героите от фентъзи книга или филм и желаят да са на тяхно място. Други пък изпитват нужда да почитат старите богове и обичаите на нашите прародители, да живеят в синхрон с природата. „ Lost Age “ се явява привлекателен остров на всички тези желания, на всички тези хора, които копнеят за един по-красив свят, за една друга приказна действителност... Вярвам, че тези, които изпитват сходни трепети и обич, имат много по-висша ценностна система от останалите.

Целта на „ Lost Age “ е да сътвори условия за събирането на хора с сходни възгледи и да подкрепи тяхното другарство, да сътвори платформа за запазване, разпространение и развиване на благосъстоянието на древността и фентъзи културата. „ Lost Age “ е място, където хората ще бъдат по-далеч от комерсиализма, актуалната политика, публичната безнравственост.

Как съумя да подготвиш финансово и физически подобен огромен план?

Преди всичко с помощта на Община Пловдив, които са наши сътрудници, както и на обособени частни компании, които поддържаха самодейността. Всъщност доста фестивали у нас се финансират по подобен метод – посредством смесени публучно-частни партньорства.

Що се отнася до моя принос, той е на първо място в абстрактен и учредителен проект. Заобиколен съм от значително съратници, които работят в разнообразни посоки за реализацията на фестивала. Харесва ми да реализирам сходни планове, харесва ми и фактът, че съществуват хора, които имат потребност от сходни планове. Това е моята движеща мощ – твърдото разбиране, че макар компликациите върша нещо положително и (надявам се) трайно за останалите.

 Участнички във фестивала.

Кой е Кирил Ненов? Кажи ни няколко думи за себе си.

Аз съм това, което върша.

Кои наши и непознати банди ще забележим?

Общо вземат участие 30 музикални плана. Повечето, несъмнено, са от България: Aegonia, Ambient Folklore, Arvelss, Bolg, Borъ, Carmilla Nox, Enthronement, Freija, Historian, Hyperborea, Irfan, Ksana, Kutsulan, Panora, Sanya, Scapegoat, Shambless, Strings & Beats Trio, Teeth оf Divine, The Groovin’ Pipers, Velian, Verðandi, Vrani Volosa.

Но с изключение на тях ще забележим и музиканти от чужбина: Brisinga (Германия), Gabriella Garcia (Белгия), Floralyn George (Англия), Inner Missing (Русия), Kinnia (Испания), Nimea (Русия), The Dreadlock Piper (Холандия).

А какви музикални стилове ще чуем?

Νeoclassical, ambient, world, pagan folk, celtic folk, medieval, gothic metal, folk metal, power metal, symphonic metal, doom metal, black metal, pagan metal, death metal и други

Какво друго да чакаме като стратегия?

Лекции по антична история, литература и митология, показване на фентъзи писатели и техни книги, срещи с фентъзи художници, LARP мероприятия, косплей ревюта, средновековна фехтовка и средновековна кухня, ролеви и настолни игри, екзотични танци, фентъзи куизове, театрална режисура по Толкин и други

Спомена Толкин. Кой е обичаният ти воин и откъс от Толкин?

Любим воин - Билбо Бегинс!... Любим откъс:

„ Започва Път от моя предел –
безконечен, обкръжен с трева.
Увлечен в неговия бяг
и аз ще би трябвало да ходя,
да тракам радостно с пети,
догдето стигна друм огромен,
събрал пътеки и фантазии.
А след това накъде? Не знам. ”

(„ Властелинът на пръстените ”)

Ще свирите и с твоята група Kutsulan. Кои са Kutsulan? Каква е нейната музика и история? Какво значи името ѝ?

Историята на Kutsulan стартира там, където свършва историята на остарялата ми група Sarakt, единствено името на плана се появи по-късно. Известно време след записа на едноименния албум на Sarakt, имах концепцията с останалите от групата да създадем втори албум, отдаден на българската митология. Но в тези дни всеки от нас потегли по друг път, който го отдалечи от общия ни интерес към музиката. Оттогава до предходната година спорадично съм композирал, само че непрекъснато живеех с желанието да запиша албум, въодушевен от античните показа. Непосредствено преди Пловдивския феодален фестивал, който проведох през юни 2018 година, съумях да събера музиканти, с които дружно да изпълним плана. Самото име „ Куцулан “ е взето от нашата митология. Това е името на най-стария и рисков вълк (човекоядец), на който в миналото е бил отдаден последният ден от Вълчите празници.

Бил си вокалист и китарист на пейгън метъл бандата Sarakt и си взел участие и в други метъл банди през ’90-те. Кое е особеното в този момент с Kutsulan? Какво ти дадоха и ти взеха годините с първите банди?

Когато свирех със Sarakt, музиката и текстовете бяха доста по-сурови и по-първични. Kutsulan е доста по-зрял план и сигурно не е метъл план. Онези години ми дадоха доста, горделив съм от предишното си, имах шанса да избера самичък какъв да бъда и с кои хора да бъда. Освен това имам невероятни мемоари, които към момента топлят душата ми. Не усещам, че по някакъв метод тогава съм бил ограбен, в противен случай, по-скоро се снабдих с скъпи прекарвания.

 Карта на фестивала.

Езичеството съгласно теб е?

Най-древната и естествена форма на набожност.

Историята свидетелства по какъв начин монотеизмът като властова идеология заличава езически ръкописи, срутва езически храмове, обезобразява скулптури и осъжда на гибел отказалите да се отрекат от своята религия. Един от най-жестоките образци е обичаната ми Хипатия - математик, астроном и мъдрец, учител в Александрийската неоплатоническа школа, убита и изгорена от християнската навалица през 415 година Рушители или основатели на какво са подобен вид властови и религиозни идеологии?

Рушители на историческо предишното, основатели на утопично бъдеще.

Автентични ли са ти актуалните езичници или е по-скоро мода?

Някои повече, други по-малко. Със сигурност има и мода, само че в една относително по-ограничена среда. Като цяло постоянно са ме възмущавали фалшът и лицемерието. Където и да ги срещна... Но те по-скоро се отнасят до етиката.
Вярата в езичеството показва на първо място светогледа на избран човек и в същото време не го подчинява на съответна религиозна система. Всеки е свободен да поддържа връзка с естествените сили по собствен метод, само че всяка независимост е и отговорност.

Кой е най-силният ти езически знак?

Свастиката, несъмнено!...

Любим богохулник? Любим езически текст?

Трудно ми е да дефинира кой от всички езически писатели ми е най на сърце. Определено обаче най-често прелиствам Марк Аврелий – „ Към себе си “, и писмата на Юлиан.

Имаш ли проекти „ Lost Age “ да се трансформира в годишен фестивал? Кого още би поканил?

Много ми се желае фестивалът да се стане обичаен. Бих поканил всеки, който се вписва в концепцията на „ Lost Age “.

------------------------------

Програмата на фестивала включва целодневна музикална стратегия онлайн (Кайно Йесно Слонце, Velian, Балканджи, Ambient Folklore, Irfan, Kutsulan, Ksana, Meszecsinka, Eriney, Vrani Volosa, Khanъ) и целодневен музей навън: пукотевица с лък; игри; боен лагер; занаяти (грънчарство, ковачество, кожарство, леярство, вещерство, шивачество, плетене на ризници, монетосечене, преписка, тъкане, бродиране, ювелирство, иконопис, разработване на книги, краснопис, кулинария); известни лекции от изтъкнати историци и археолози; състезания; открит урок по средновековна европейска фехтовка; прожекция на документални филми; театрални (с артисти и кукли) постановки по антични/средновековни произведения; историческа възстановка на народения празник Еньовден; бойни турнири; декламиране на поезия; зрелище на шут; антични/средновековни танци; огнено шоу на кокили; разпределяне на награди.

Участници: Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Българска академия на науките, Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “, Сдружение за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae “ (София), ДУКС Антика (Свищов), LARP – България (София), Пловдивска тайфа за средновековни възстановки „ Щитъ “, „ MODVS VIVENDI – средновековно общество в България “ (София), Сдружение „ Чигот “ (Варна), Наемна тайфа „ Барадж “ (Пазарджик), Група „ Верени “ (София), Школа за средновековна фехтовка „ МОТУС ”, Витешка тайфа „ Св. Теодор Стратилат “ (Сърбия), Витешка тайфа „ Златно Буренце “ (Сърбия), „ Ogary Pogoni “ (Чехия) и свободни възстановчици от страната и чужбина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР