Херакъл (римското име е Херкулес) е едно от най-големите съзвездия

...
Херакъл (римското име е Херкулес) е едно от най-големите съзвездия
Коментари Харесай

Древногръцки митове: Преданието за героя Херакъл

Херакъл (римското име е Херкулес) е едно от най-големите съзвездия на небосклона. Вижда се високо над хоризонта, почти в зенита, през юлските нощи. Заобиколено е от съзвездията Стрела, Змиеносец, Дракон и други

Херакъл е най-известният воин в древногръцката митология. Той е наследник на бога на боговете Зевс и смъртната Алкмена. Херакъл има брат-близнак на име Ификъл, само че до момента в който неговият татко бил Зевс, близнакът му е наследник на Амфитрион. Той е благоприятен с Алкмена, само че незабавно след годежа отпътува на боен поход. Зевс употребява отсъствието му и се явява пред Алкмена под облика на мъжа й Амфитрион. Остава с нея три нощи. Когато Амфитрион се връща от похода, Алкмена се оказва бременна с две деца от двама татковци. След като ражда Херакъл, Алкмена го изоставя на полето, известно като Полето на Херакъл. Намира го богинята Хера и му дава да суче от гръдта й. Според легендата дребният Херакъл захапва толкоз мощно гърдата й, че на небето се образува Млечният път. Хера пробва да убие детето, като праща в люлката му две змии. Херакъл ги удушава с голи ръце.

На гръцки Херакъл значи „ прочут посредством Хера ”. Когато следва Алкмена да го роди, Зевс се заклева, че детето, което през този ден види бял свят, ще владее над целия жанр на Персей. Но Хера, която преследва сина на своята съперница още от утробата на майка му, забавя неговото раждане, а вместо него се ражда прибързано различен потомък на Персей – Евристей, цар на Микена.

Главното оскърбление, на което Херакъл е подложен от Хера, е неговата работа при Евристей, по чиято заповед той прави фамозните си дванадесет подвига.



Убитият Цербер

І героизъм. При първия си героизъм Херакъл убива Немейския лъв. Древногръцкият воин дълго търси леговището на звяра и го открива в огромна пещера. Опитва се да го убие с няколко стрели, само че те единствено раздразват лъва. Херакъл се хвърля към него и го доубива с голи ръце. В чест на първия му героизъм татко му Зевс основава в небето съзвездието Лъв.

ІІ героизъм. При втория героизъм на Херакъл в жертва пада Лернейската хидра. Тя е страшилище с тяло на змия и девет безсмъртни глави на змей. Когато Херакъл стартира да сече една след друга главите на Лернейската хидра, на мястото на всяка поникват по две нови. Хера праща на помощ на Хидрата Рак. След като отсича и последната глава на Хидрата, Херакъл я заравя в земята. Хера пък взима на небето убития Рак и той до през днешния ден стои там – съзвездието Рак.

ІІІ героизъм. По време на третата си задача Херакъл улавя Керинейската кошута. Тя е неизмеримо красиво животно, само че опустошава нивите. Има златни рога и медни крайници. Херакъл я гони в продължение на цяла година. Стига я в Аркадия и я уцелва с една от своите стрели. След това я води жива до Микена.

ІV героизъм. При идващия си героизъм Херакъл улавя Еримантския глиган, който живее в гората Еримант в Аркадия. От приятеля си Хирон Херакъл получава съвет да прилъже глигана в бездънен сняг, с цел да може да го хване по-лесно. Херакъл по този начин и прави — хваща глигана, мята го на гърба си и потегля към Микена. Всички хора по пътя приветстват героя, който ги освобождава от чудовището.

V героизъм. Петото предизвикателство пред Херакъл е да почисти Авгиевите обори на царя на Елида, Авгий, наследник на Хелиос и брачен партньор на Епикаста. Оборите не били почиствани 30 години. Херакъл предлага на Авгий да почисти оборите му за един ден и царят да му даде в подмяна една десета от стадата си. Херакъл пробива от две противоположни страни стените на оборите и прекарва през дупките водите на реките Алфей и Пеней.



Херакъл, Деянира и Нес

VІ героизъм. Шестият героизъм на Херакъл е да избие Стимфалийските птици. Херакъл дълго ги учи и схваща слабото им място. Птиците са уязвими сега, в който им падат перата. Атина дава на Херакъл медни барабани. Когато той заудря по тях, птиците се разлетяват в смут. Херакъл подвига щита над главата си и техните пера-стрели не го поразяват. След като утихва свистенето от падащите пера, Херакъл отмята щита и стартира да стреля по птиците със своите смъртоносни стрели, като ги избива всичките.

VІІ героизъм. Седмият героизъм на Херакъл е обвързван с Критския бик. Задачата на Евристей е животното да бъде доведено в Микена. Херакъл улавя бика, само че Евристей се уплашва да го остави в стадото си и го пуска на независимост. Бикът стига до Атика, където е погубен от героя Тезей.

VІІІ героизъм. В осмия си героизъм Херакъл побеждава тракийския държател Диомед, цар на бистоните. Той има извънредно красиви и мощни коне, които храни с човешко месо от чужденците, спиращи с кораба си в неговия град. Херакъл открадва конете и ги завежда на кораба си. Бистоните обаче го настигнат и стартира борба, в която Диомед е надвит.

ІХ героизъм. След като Херакъл извършва и тази задача, Евристей му разпорежда среща с амазонките. Целта е да вземе златния пояс на царицата на войнствените дами, Хиполита. Когато отива при тях, амазонките го посрещат миролюбиво и с удивление. Хиполита схваща, че той желае пояса й. Решава да му го даде като подарък, само че в този миг се намесва Хера и й споделя, че Херакъл желае да я направи своя робиня. Тогава всички амазонки стартират борба с Херакъл. Той и спътниците му убиват доста амазонки и пленяват други. Хиполита откупва свободата на една от тях, Меланипа, с колана си.

Х героизъм. В десетия героизъм Херакъл отвлича кравите на великана Герион. Хелиос го превежда със своята златна каляска на острова на Герион. Там героят убива двуглавото куче Орфо, което пази стадата на великана, а по-късно и пастира му, великана Евритион. Битката със самия Герион е сложна, само че Херакъл го убива благодарение на богинята Атина. След това води кравите до Микена, а Евристей ги принася в жертва на Хера.

ХІ героизъм. Следващата компликация пред Херакъл е да вземе златните ябълки от градината на трите Хеспериди. Те са нимфи, дъщери на титана Атлант и нимфата Хесперида. Хесперидите живеят в крайния запад на света, където пораства ябълка със златни плодове. Херакъл убива пазещия златната ябълка стоглав змей Ладон, откъсва и взима плодовете.

ХІІ героизъм. Накрая, в своя дванадесети героизъм, Херакъл улавя и извежда от подземното царство кучето Цербер с три глави, покрити със змии. То пази изхода на подземния свят. Евристей поисква от Херакъл да му докара кучето-пазач. Хадес се съгласява да го даде на Херакъл, единствено в случай че той успее да го укроти без оръжие. Героят съумява с помощта на огромната си мощ и мощност. Когато Херакъл завежда Цербер до Микена, Евристей изпада в смут при типа на страшното страшилище и кара Херакъл да го върне назад.Херакъл се оженва за Деянира. Той убива със стрела, потопена в кръвта на лернейската хидра, кентавъра Нес, когато се пробва да отвлече Деянира. За възмездие кентавърът дава на девойката своята към този момент напоена с отрова дреха, като средство за възвръщане на разколебана обич. След време тя взема решение да си послужи с нея пред Херакъл и по този начин предизвиква мъчителната му гибел – той облича дрехата, отровата подейства и от нетърпими премеждия Херакъл се самоизгаря. От пламналата клада героят е възнесен от Атина Палада на Олимп. Там Зевс го подарява с величие и го ощастливява с нова брачна половинка – миловидната си щерка Хеба, а Хера престава да враждува с него.

Култът към Херакъл е бил мощно публикуван из цяла Гърция. В негова чест се издигали храмове и се провеждали празници. На негово име са наречени и доста градове – Хераклеи.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР