Хеликоптерна площадка влиза в подучастък 2 от новопостороения тунел Железница“.

...
Хеликоптерна площадка влиза в подучастък 2 от новопостороения тунел Железница“.
Коментари Харесай

Нова площадка за хеликоптери: Защо струва 2 млн. лв. и ще може ли да се използва?

Хеликоптерна площадка влиза в подучастък 2 от новопостороения тунел „ Железница “. Към нея има маркировка и тя ще е част от системата за сигурност на тунела.

Свлачищата към този момент са укрепени, като за едното е построено неповторимо оборудване, което прилича външен тунел

След като получи акт 16, площадката ще кандидатства за узаконяване по системата за въздушните коли за спешна помощ HEMS (Helicopter Emergency Medical Service), изясняват от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

Снимка: btvnovinite.bg

„ Първоначално не е планувано да се употребява от HEMS. Площадката може да приема хелкикоптери до 3,5 тона, концепцията е да се употребяват от гражданската авиация, от Министерство на вътрешните работи и военните “, споделя инж. Красимир Найденов, началник на план тунел „ Железница “ в АПИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е ясно обаче дали на нея ще могат да кацат най-използваните за избавяне все още у нас военни хеликоптери „ Кугър “. По спецификация те са над 5 тона, без да бъдат натоварени.

Те са закарани до болница в Пловдив

Цената за построяването на оборудването е близо 2 млн. лева, изясняват от Пътната организация. И допълват, че самата площадка е на стойност 300 000 лева
Въпреки че в региона не се виждат камери, от АПИ твърдят, че тя е под непрекъснато видеонаблюдение, което също влиза в цената. 

Снимка: btvnovinite.bg

В спечелилия публичната поръчка консорциум за подучастък 2, в който влиза хеликоптерната площадка, влизат две компании. От едната – „ Джи Пи Груп “, се въздържат от коментар, само че показват, че информацията е обществена и е в тръжната процедура. От „ Глобал Кънстръкшън “ ЕАД не получихме отговор, макар отправените от нас запитвания.

След идването на машината у нас, тя ще премине през тестови полети, регистрация и механически обзор

Потърсихме оферта на самостоятелен строител. За хеликоптерна площадка със същите размери и на сходен терен строителят желае малко над 243 000 лева със Данък добавена стойност. В сумата са включени и спомагателни 10% от общата сума за непредвидени разноски. Заложени са цени на материалите, настоящи към днешна дата.

„ Всяка такава площадка си е строго характерна и не може да се постави под общ знаменател “, разяснява инж. Найденов.

Проверяваме и какъв брой костват плановете за вертолетните летища за медицинските хеликоптери. Държавата отпуска до 120 000 лева на лечебните заведения, които ще обслужват незабавната помощ по въздух. Ако построяването им е по-малко от плануваните пари, лечебните заведения би трябвало да върнат остатъка, завяват в позиция до bTV от здравното министерство. 

До април 2026 година би трябвало да разполагаме с общо 6 вертолета

Очаква се площадката и секторът от тунела да бъдат пуснати в края на февруари. А по кое време и какви хеликоптери ще кацат на нея – следва да разберем.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР