Хеликоптери транспортират жители на безопасно място от смъртоносни наводнения в централна Гърция

...
Силните дъждовни бури намаляха, но наводненията все още се покачваха
Коментари Харесай

Силните дъждовни бури намаляха, но наводненията все още се покачваха в части от централна Гърция в петък, докато противопожарната служба и военните хеликоптери прочистваха хора от села, наводнени от тонове вода и кал, причинили шестима загинали, шестима изчезнали и м...

От Асошиейтед прес 8 септември 2023 г., 5:42 ч. Гърция, петък, докато пожарната и военните хеликоптери изтръгваха хора от села, наводнени от тонове вода и кал, причинили шестима загинали, шестима изчезнали и много хора, вкопчени в покривите на домовете си.

Наводнения, предизвикани от дъждовни бури, удариха и съседни България и Турция, убивайки общо 18 души и в трите страни от началото на дъждовете във вторник.

В Гърция силни дъждовни бури, които връхлетяха страната, превърнаха потоците в буйни порои които спукаха язовири, отнесоха пътища и мостове и захвърлиха коли в морето. Властите съобщиха, че някои райони са получили два пъти повече от средните годишни валежи за Атина само за 12 часа.

Бяха издадени заповеди за евакуация за два района северно от град Лариса в петък сутринта, като властите изпратиха сигнали до мобилните телефони в района, предупреждавайки, че река Пинейос е излязла от коритото си. Части от Лариса, един от най-големите градове в Гърция, вече започваха да се наводняват.

„Ситуацията е трагична“, каза жителката на Лариса Йоана Гана пред гръцкия отворен телевизионен канал, добавяйки че нивата на водата в нейния наводнен квартал се покачват „ежеминута след минута“. , призовавайки за помощ и казвайки, че хората все още са в капан на покривите без храна или вода.

Между вторник и ранния петък пожарната каза, че повече от 1800 души са били спасени и отделът е получил повече от 6000 обаждания за помощ при изпомпване на вода от наводнени домове и премахване на паднали дървета.

В района на Пилион жителите и туристите бяха транспортирани на безопасно място по море късно в четвъртък, тъй като всички пътища за достъп до някои села бяха прекъснати. Само в четвъртък флот от 10 хеликоптера транспортира 110 души от тежко засегнатите райони на Кардица и Трикала на безопасно място, докато десетки други бяха спасени по въздух и лодки в петък.

Властите разположиха бързи специалисти по водно спасяване и водолази, тъй като наводненията се покачиха над 2 метра (6 фута) височина в някои райони, оставяйки много къщи наводнени до покривите им. Жителите на някои села съобщават за напълно срутени сгради.

Наводнението последва след опустошителни горски пожари, които унищожиха огромни масиви от гори и земеделски земи, изгориха домове и оставиха повече от 20 души загинаха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР