Хавиер Сиера е единственият съвременен испански писател, попаднал в престижната

...
Хавиер Сиера е единственият съвременен испански писател, попаднал в престижната
Коментари Харесай

Хавиер Сиера пред БНР: Любопитството е голямата ни сила, имаме нужда да знаем

Хавиер Сиера е единственият актуален испански публицист, попаднал в влиятелната ранглиста за бестселъри на " Ню Йорк Таймс ". Завършва публицистика в Мадрид и работи за разнообразни медии. Продуцент и водещ е на разнообразни радио и телевизионни излъчвания. Книгите му са преведени на повече от 40 езика и са отдадени на проучването на исторически загадки. 

" Роден съм в малко градче в Испания, споделя се Теруел ", споделя историята си Хавиер за предаването " Нощен Хоризонт ". " То бе обитаемо с 30 000 души по това време. Всички се срещахме. Когато бях дребен, имаше седмична радиопрограма за деца, която им позволяваше да отидат до студиото и да водят предаване за малко . Реших и аз да се включа. Беше толкоз завладяващо да приказвам пред микрофона, знаейки, че всеки може да ме чуе от която и да е точка на света. Реших да отивам още веднъж и още веднъж, събота след събота, до момента в който притежателят на радиостанцията не ми даде цялото предаване. Това бе началото на кариерата ми ".

По това време се появява и пристрастеността към разгадаването на мистерии

" Всичко стартира, евентуално, когато бях на 12 години. Тогава за първи път пристъпих в гробището на града ни. Ходех до учебно заведение пешком. В средата на пътя имаше голямо стълбище, което водеше към хълма, където се намираше гробището. Един ден взех решение самичък да изкача това стълбище и да вляза в гробището. Открих, че на надгробните плочи бяха написани семействата на всичките ми съученици. Имената ми бяха познати. Това ме шокира доста. Беше първият ми контакт с мъртвите. Започнах да задавам въпроси на по-възрастните – на моите родители, учители, лели. Всеки имаше собствен отговор. Въпросът ми бе доста елементарен – за какво умираме. И откакто умираме, случва ли се нещо по-късно? Какво се случва със съзнанието ни, с мислите, възприятията, концепциите ни. Тези въпроси в никакъв случай не са намерили своите отговори. През идващите години открих, че единият метод да откриеш отговори е като използваш въображението си . Литературата пък е превъзходен метод да споделяш тези отговори. За това във всичките ми книги можете да срещнете сходни въпроси ". 

В топ 10 на бестселърите на " Ню Йорк Таймс "

 Огромен триумф за Хавиер Сиера се оказва романът " Тайната вечеря " – отдаден на закодирания смисъл в едноименния шедьовър на Леонардо да Винчи. Книгата доближава до топ 10 на бестселърите на " Ню Йорк Таймс ". По това време настоящ е и книжният шлагер на Дан Браун " Шифърът на Леонардо ".

" Започнах да работя по " Тайната вечеря " доста преди " Шифърът на Леонардо " да се появи на пазара . Популярната история нямаше по какъв начин да повлияе на моя разказ. Когато бестселърът на Дан Браун бе оповестен, съвсем бях завършил с работата си по своята книга. Отговорът, който се пробвах да намеря в " Тайната вечеря ", е на въпрос, обвързван с Леонардо да Винчи. Каква е била същинската религия на именития художник? Всички негови биографи удостоверяват, че той не е бил доста добър християнин. Имал е доста проблеми с хора, директно свързани с християнската вяра. Започнах да диря повече информация за същинската религия на Леонардо. Открих, че той в никакъв случай не е рисувал кръст в свое произведение. Рисувал е Тайната вечеря с Исус и 12-е апостоли, само че, в случай че ги погледнете по-отблизо, те не наподобяват като светци . Нарисувал ги е като индивиди – естествени хора. На стенописа те нямат ореоли над главите си. За него те били единствено група мъже – това е ". 

Една нощ във Великата пирамида в Гиза


В различен собствен известен разказ - " Египетската загадка на Наполеон ", Хавиер наблюдава още една историческа тайнственост, за която малко хора знаят . Пристигането на Наполеон Бонапарт и френските войски в Египет. За тази си книга испанският публицист прекарва една нощ във Великата пирамида в Гиза.

" Беше шокиращо, в случай че би трябвало да бъда изцяло почтен. Когато прекарах нощта в пирамидата, към този момент бях публицист. Исках да напиша публикация за една нощ, в която Наполеон е бил в същата пирамида през 1799 година . Когато Наполеон излиза от Гиза и е посрещнат от неговите бойци, той е в неприятно положение. Нощта не е била добра за него. Попитали го какво се е случило. Той дал отговор: Ако ви кажа – няма да ми повярвате . Никога не проговорил повече за случилото се. Докато проучвах тази история, прегледах даже и дневниците на Наполеон в търсене даже и на един коментар за това му прекарване. Не беше написал даже и дума. Той отказвал да приказва за това си преживяване всякога, когато го питали. Но нещо се трансформирало в съзнанието му . Защото след три седмици той се завръща в Европа и поема по пътя, който го трансформира в легенда. Не ми оставаше различен избор – трябваше да прекарам нощта в пирамидата. Това бе единственият метод да схвана какво тъкмо би могло до са е случило на Наполеон Бонапарт ". 

Оцелявали сме толкоз доста епохи, за какво да не оцелеем и в този момент

И въпреки светът да минава в режим на международна пандемия Хавиер открива въпроси, чиито отговори би трябвало да открие, даже и сред стените на своя дом . Прави го в последния за момента излязъл разказ от създателя у нас - " Посланието на Пандора ".

" Бях в локдаун, като всички към мен и по света в първите месеци на пандемията. Живея с две дребни деца. Синовете ми задават доста въпроси – какво се случва, за какво не могат да играят в парка. Осъзнах, че тези въпроси са положително начало за хубава приказка. Започнах да пиша книга, в която разказвах за произхода на пандемиите. Осъзнах, че човечеството се сблъсква с тях от близо 10 000 години. В тези антични времена сме почнали да живеем с животните. Много вируси от тях са прескачали в първите човешки общества. От тези времена сме почнали да живее в села и градове. Вирусите се придвижват от една къща към друга, създавайки първата зараза. Оцелявали сме толкоз доста епохи. Защо да не оцелеем и в този момент? Това бе първото ми обръщение. Исках да покажа на читателите си по какъв начин  пандемиите трансформират обществата ни, по какъв начин пандемиите въодушевяват религиите и еволюцията в обществата . Как да вземем за пример черната гибел съвсем убива половин Европа. През 14-и веки обществото се е трансформирало напълно. Средновековното общество, което се центрирало към Бог и Църквата, към този момент се насочило към индивида и градовете. Това се случило поради Чумата. Защото внезапно сме осъзнали, че би трябвало да влагаме повече умения, с цел да оцелеем. За да създадем едно по-силно общество ".

За ролята на мистериите в човешката история

" Чувствам, че мистериите са тук, с цел да помним, че не знаем нищо за вселената. Имаме огромно его като човечество. Вярваме, че всичко е в наша власт. Не е истина . Тези мистерии, огромни или дребни, са тук, с цел да ни припомнят, че сме дребна част от механизма на вселената. Не огромна част, не дефинираща. Това ни учи на невзискателност. Когато пиша сходен вид истории, желая да припомня на читателите, че ние сме доста дребни. Когато осъзнаем това, то отключва в съзнанието ни най-голямата мощ, която притежаваме – любознанието . Това е ужасно - ние вървим напред с помощта на него. Защото имаме потребност да знаем ".

Интервюто с Хавиер Сиера можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР