Хасковският административен съд е отново сред най-натоварените в страната, сочи

...
Хасковският административен съд е отново сред най-натоварените в страната, сочи
Коментари Харесай

Хасковският административен съд пак е сред...

Хасковският административен съд е още веднъж измежду най-натоварените в страната, сочи отчетът за активността на ХАС през 2017 година

Месечната натовареността по щат на магистратите във връзка с делата за разглеждане е 21.04 броя, като действителната натовареност възлиза на 27.30 броя каузи месечно. През по-голямата част от отчетния интервал в ХАС правораздават 6 съдии, защото разкритата с решение на Пленума на Висш съдебен съвет 8-ма щатна численост за арбитър не е запълнена и до сегашния миг, а преназначения от Административен съд – Кърджали арбитър встъпи в служба на 11 октомври 2017 г.Към 31 декември са заети 7 щатни съдийски бройки.

Броят на делата за разглеждане през годината е 2020, новообразуваните са общо 1717. Най-голямо нарастване на постъплението на каузи, се следи при тези с предмет по Закона за убежището и бежанците и Закона за чужденците в Република България.

Приключили с акт всъщност са 1330 административни и касационни каузи, а 271 са били прекъснати заради неотстранена неизправност или недопустимост на оспорването. Над 79% от подлежащите на разглеждане каузи за 2017г. са завършени до 31 декември.

През отчетния интервал в инструктивния 3-месечен период, са свършени общо 1056 административни и касационни каузи, което съставлява близо 66% от всички свършени каузи през 2017 година

От върнатите през 2017 година от Върховен административен съд след касационен надзор 244 административни и частни касационни с наказателно-административен темперамент каузи, в 182 случая са напълно доказани правосъдните актове, постановени от ХАС. В процентно изражение, броят на доказаните при касационен надзор актове на съда се равнява на 74, 59% от броя на върнатите от Върховен административен съд каузи.

Докладът бе показан на общо заседание на съдиите от ХАС. На него участваха ръководителят на Върховния административен съд – Георги Чолаков, Милка Панчева – изпълняващ функционалностите на зам.-председател на Върховен административен съд, Ваня Пунева – ръководител на трето поделение на Върховен административен съд, Миглена Тянкова – ръководител на Окръжен съд – Хасково, Иван Стоянов – адм. началник на Окръжна прокуратура – Хасково, Пламен Георгиев – ръководител на Районен съд – Хасково, Иван Маринов – ръководител на Районен съд – Димитровград и Минка Китова – Председател на Районен съд – Харманли.

Съдия Чолаков даде висока оценка за работата на хасковския съд, като уточни, че се съблюдават главните правила за експедитивност, качество и бистрота. Председателят на ХАС Хайгухи Бодикян благодари на съдиите за добре свършената работа през годината./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР