Хасково. С тържествено общоградско честване Хасково отбеляза 118-годишнина от избухването

...
Хасково. С тържествено общоградско честване Хасково отбеляза 118-годишнина от избухването
Коментари Харесай

Кметът на Хасково Станислав Дечев: Стратезите на Илинденско-Преображенското въстание са били мъдри и смели мъже

Хасково. С тържествено общоградско честване Хасково означи 118-годишнина от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

Церемонията в памет на героите, починали в Илинденско – Преображенската епопея, бе проведена от община Хасково с присъединяване представителна военна част от Хасковското формирование с пълководец подп. Светослав Годинов.

„ Стратезите на Илинденско-Преображенското въстание са били мъдри и смели мъже. Те не инцидентно насрочват въстанието в Битолския окръг за Илинден, въстанието в Одринско – за Преображение, а Серски окръг би трябвало да въстане на Кръстовден. Това не е единствено революционна тактика. Това е пътят на вярата! “, съобщи в словото си кметът на община Хасково Станислав Дечев. Той акцентира, че битката за независимост е заветен дълг за всеки българин и цитира думите на Пейо Яворов: „ Аз съм гледал и си виждам работата в Македония като дълг към България... “

„ Нека и ние през днешния ден имаме силата и смелостта да изпълняваме своя дълг към България с мъдрост, достолепие и религия! Дълбок реверанс пред героите! Бог да пази България! “, сподели кметът на Хасково Станислав Дечев.

В формалното честване на годишнината от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание участваха ръководителят на общински съвет Хасково Таня Захариева, заместител регионалният шеф на Хасково Виолета Желева, командирът на Военното формирование в Хасково подп. Светослав Годинов, заместник-кметовете на община Хасково Мария Вълчева, Динко Тенев, Танер Емин, основният секретар на Областна администрация Хасково Стефан Танев, представители на патриотични организации, общественици и жители. Церемонията приключи с осъществяване на фолклорна група „ Тракийска дъга “ при НЧ „ Тракия 2008 “ с началник Недялка Демирева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР