Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с

...
Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с
Коментари Харесай

Културно-исторически маршрути в Хасково и околностите



Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с познавателни направления по следите на предишното. Но преди да се отправите в покрайнините, ви предлагаме да се разноските из самия град, който се гордее със своя освежен център – потънали в зеленина паркове, фонтани, красиви здания. Не инцидентно през 2011г. той бе разгласен за най-зеления град на България.




Но Хасково е прочут най-много като града на Богородица . Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, беше издигната през 2003 година на хълма Ямача - едно от първите възвишения на Източните Родопи. Великолепната статуя може да се види от всяка точка на града и е вписана в книгата на Световните върхове на Гинес като най-високия паметник на Богородица с Младенеца в света. До него е построена изящна камбанария, от която се открива главозамайваща панорама към града и покрайнините. „ Камбаните й са създадени в камбанолеярна " Велеганов “ – една от най-старите в България. Два пъти в деня тя оглася Хасково със своя бистър звън “ – споделя Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково.

 Паметник на завистта

Докато се разхождате из центъра, ще видите още един " уникат “ - единственият в света монумент на завистта. Той жигосва необятно публикуваната линия по нашите географски ширини и е повдигнат напълно с дарения. Красивата статуя съставлява човешка фигура, разперила криле от пера в порив да полети. В нея обаче са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата.

Какво още можем да забележим в града на Богородица? – питаме.

Може да бъде посетен Регионалният исторически музей, който има 5 доста забавни експозиции – от археология до най-нова история и етнография – изяснява ни Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково и още: –  Може да посетите Паскалева къща - неповторим пример на възрожденската архитектура, която показва прекосяването от селски към градски обичай на заможните поданици на града. Но имаме и други красиви възрожденски къщи, които оформят един дребен квартал. Имаме също две доста забавни църкви. “

 Паскалева къща

В региона на Хасково потъваме в прегръдката на планината с нейните обли възвишения и разпръснати по тях следи от антични култури. Край село Александрово археолозите попадат на неповторима находка - гробница от IV век пр.н. е. с удивителни фрески, която обаче е била ограбена още в древността. Перфектно копие на гробницата можете да разгледате в съседство, и по-точно в постройката на Музейния център " Тракийското изкуство в Източни Родопи “ , който съхранява богати експозиции, свързани с живота и бита на античните ни предшественици.

 Музейния център „ Тракийското изкуство в Източни Родопи “

" Най-много следи от своята ера траките са оставили тъкмо в този регион. Това са скални ниши, шарапани, олтари, жертвеници и доста други скални сакрални места, всяко от които има своята забавна история. В Музейния център е изложено златно богатство, намерено в Сакар планина от 4500-4000 година прочие Хр. Накитите са аналогични на предметите от Варненския некропол и са измежду най-старото обработено злато в света. Но това, което изумява, е направата му. Златните детайли имат дупчици, толкоз дребни, че през тях може да мине единствено конски косъм . С каква техника са боравели предците ни, с цел да могат да окачват тези златни парички по накитите, до ден сегашен остава мистерия “- споделя Митра Тодорова.

 Крепостта „ Свети Дух “

На малко нагорнище край курортното населено място Минерални бани, са разпилени останките от крепостта " Свети Дух “  , зародила през II век, на мястото на оборудване от римско време. Твърдината е била населявана в продължение на близо 1000 години. В наши дни, в центъра на тогавашната цитадела, е повдигнат актуален параклис.

 Храм „ Успение Богородично “

Близо до село Узунджово пък може да разгледате храма " Успение Богородично “ – най-голямата селска черква в България и тогавашно средище на един от най-големите търговски панаири в рамките на Османската империя.

Вижте и обявата ни за естествения феномен Каменните гъби в региона на Източните Родопи:

Снимки: ТИЦ-Хасково, haskovo.net, Музейния център " Тракийското изкуство в Източни Родопи “

По обявата работи: Марта Рос
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР