Хасково. Директорът на ОДБХ-Хасково Стойчо Курдов отбеляза, че в рамките

...
Хасково. Директорът на ОДБХ-Хасково Стойчо Курдов отбеляза, че в рамките
Коментари Харесай

Областният управител на област Хасково Катя Панева проведе заседание на Областната епизоотична комисия относно разразилото се огнище на Инфлуенца тип А в с. Брод, община Димитровград.

Хасково. Директорът на ОДБХ-Хасково Стойчо Курдов означи, че в границите на един месец са зародили три огнища на Инфлуенца вид А на територията на област Хасково, оповестиха от пресцентъра на Областната администрация.

Началникът на отдел към ОДБХ-Хасково доктор Георги Атанасов даде информация по отношение на настоящата епизоотична конюнктура. На 31.01.2022г. късно вечерта е доказан публично трети случай на Инфлуенца вид А по кокошки носачки в животновъден обект с 4 000 бр. кокошки носачки, от които 3 982 бр. са умрели в с. Брод, община Димитровград. Смъртността в тази ситуация е доста бърза, като птиците нямат клинични признаци.

Получена е Заповед от БАБХ за очистване на огнището на заболяването. Д-р Стойчо Курдов сподели, че е взето решение от ОДБХ-Хасково кокошките носачки да бъдат загробени. Той изясни, че живите кокошки ще бъдат евтанизирани по човечен метод със изсъхнал лед. Ще започва следене на яйцата в комерсиалната мрежа, като партидите, които са от обекта в с. Брод, ще бъдат изтеглени и унищожени.

Д-р Курдов напомни, че заболяването не заплашва хората при потреблението на месо и яйца.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР