Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят

...
Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят
Коментари Харесай

Манна небесна за изборните мошеници. Как ЦИК засекрети резултата от машинния вот

Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласоподаване ще се броят поотделно на идните предварителни парламентарни избори на 2 април, само че в протоколите ще се записва единствено техният общ брой, само че не и какъв брой гласове са получени по единия и по другия метод.

Това излиза наяве от на Централната изборна комисия (ЦИК), взето в понеделник с 11 гласа от 15-членната комисия при нужни най-малко 10 гласа. " За " гласоподаваха представителите, номинирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и двама от " ИТН ".

В резултат един от двамата представители на ЦИК - Цветозар Томов (номиниран от " Демократична България " ), съобщи, че се отдръпва от тази си функционалност, тъй като не може да пази обществено сходни решения.

Още по време на съвещанието той сподели, че с решението " в последна сметка ще застрашим честността и сигурността на изборния развой в България " и то на процедура " засекретява " резултата от машинния избор.

Предложението гласовете от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат регистрирани единствено като общ брой беше импортирано от Емил Войнов (номиниран от БСП). А подкрепилите го са представители на партиите, които в 48-ото Народно заседание си завоюваха прозвището " хартиената коалиция " - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи .

Именно тези партии трансформираха Изборния кодекс, връщайки хартиените бюлетини. Преди това по закон вотът се осъщестяваше единствено с машини като изключение правеха единствено секциите с под 300 гласоподаватели по лист. След намесата на това болшинство в предишния парламент машинният избор официално остана като алтернатива. Устройствата обаче няма да регистрират резултата от вота, а това ще се прави с ръчно преброяване на " бюлетини от машини ", както към този момент ще се назовават разписките от устройствата.

Емил Войнов стимулира предлагането си с " опростяване на изборния протокол ". Спорeд него, в случай че има три графи за преброените гласове - една за хартиените бюлетини, една за машинния избор и трета за сбора, това може да докара до неточности.

Томов и на към този момент единственият представител на ЦИК Росица Матева отвърнаха, че това ще докара до неспособност да се открият неточности в секционните протоколи при засичането на данните за изборния резултат в районните изборни комисии.

От " Демократична България " още в понеделник вечерта оповестиха, че ще апелират решението на ЦИК за изборните бумаги пред Върховния административен съд. Във вторник към тази поръчка се причисли и новата коалиция " Левицата " , в която вземат участие групировката на Мая Манолова " Изправи се.БГ ", " Движение 21 " на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други някогашни социалисти. Манолова и Дончева бяха в основата на въвеждането на напълно машинен избор през 2021 година Правила, които така наречен " хартиена коалиция " анулира.

Президентът Румен Радев също реагира във вторник на обстановката. По думите му " ЦИК е самостоятелен орган " и не би трябвало да има интервенция в работата ѝ. А " изборният развой не е заплашен и не би трябвало да се насажда съмнение против него ".
Какво тъкмо се случи и за какво е значимо
На процедура с новото решение на ЦИК, в случай че има неточност при пресмятането на изборния резултат в дадена секция, в изборния ден няма да е ясно дали тя е пристигнала при броенето на хартиените бюлетини, освен това на " бюлетините от машината " или при пресмятането на общия им брой. Именно сборът ще е единственото число, което ще попада в изборния протокол. Машините към този момент няма да отпечатват протокол от вота - това също беше част от изборните промени в 48-ия парламент.

По думите на Томов по време на съвещанието на ЦИК в понеделник всичко това ще лиши изборната администрация от опцията, освен да засече неточности, само че и да ги в профил, в случай че въпреки всичко ги открие. Той напомни вота от май 2019 година, когато над 50% от протоколите се оказаха сбъркани. Тогава машинно гласоподаване имаше в едвам 3000 изборни секции, а вотът беше разбъркан - машинен и книжен, както ще бъде и в този момент.

Емил Войнов оспори това. По думите му най-вече неточности е имало на предходен избор поради прекомерно комплицираните изборни протоколи, които секционните комисии са попълвали. Затова и предлага да се опростят. Представителите, номинирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, се съгласиха.

Росица Матева (номинирана от " Изправи се.БГ " ) излезе с контрапредложение - да има три графи за отчитане на изборния резултат в секционните протоколи - за броя на гласовете, подадени с машина, за тези, подадени с хартиена бюлетина и за сбора на двете получени цифри. Идеята е на Обществения съвет към ЦИК, сподели тя. Въпросният Обществен съвет за малко да бъде закрит при ремонта на Изборния кодекс, само че в последния миг беше " избавен " по предписание на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , който накара депутатите си да отдръпват тази смяна.

Номинираните от ГЕРБ и Движение за права и свободи в ЦИК прибавиха още един мотив " за " неотчитане на машинния и хартиения избор поотделно - гаранция за броенето на 2 април ще има поради въведеното видеонаблюдение в действително време във всички изборни секции при отчитането на изборния резултат.

Задължително видеонаблюдение в действителност същестува в последните промени в Изборния кодекс, само че за момента не е ясно по какъв начин и дали ще проработи, сподели някогашният министър на електронното ръководство в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов . Пред бТВ в понеделник той сподели още, че " в случай че се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласоподаване, инспекцията за неточности и злоупотреби става невъзможна ".

В последна сметка разновидността на Войнов беше признат с гласовете на членовете на ЦИК от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, Движение за права и свободи и двама от " ИТН " - партията на Слави Трифонов. " Против " гласоподаваха Томов, Матева, вторият представител, излъчен от " Демократична България " Любомир Георгиев и Камелия Нейкова ( " ИТН " ). " Продължаваме промяната ", " Възраждане " и " Български напредък " нямат свои представители в сегашния състав на изборната администрация, тъй като той бе утвърден преди те да станат парламентарни партии.
" Абсурдно, рисково, цинично "
Цветозар Томов разказа във Facebook взетото решение като " неуместно, рисково, цинично ". По думите му единственият сериозен мотив на сътрудниците му е бил, че се " облекчава секционният протокол и респективно – работата на СИК-овете ". Но защото хартиените бюлетити и машинните разписки ще се броят поотделно, с решението си ЦИК " просто не разрешава на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието регистриране не изисква никакъв спомагателен труд ". Това прави решението неуместно съгласно Томов.

Според него то е " рисково ", тъй като се ликвидира опцията за съпоставяне с данните от машинния протокол. Просто никой няма да знае какъв брой са ръчно регистрираните " машинни " бюлетини.

" В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, с цел да не създаваш проблеми на възможни крадци да разрушават ключалки. "

Цветозар Томов назова действието на сътрудниците си и " цинично ", тъй като е осъществено от " същите хора, които преди няколко месеца упорстваха точно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласоподаване - нещо, което ЦИК направи във всички секции на предходните избори ".

От Института за развиване на обществената среда - една от неправителствените организации, ангажирани с разбора на изборните резултати от години, обявиха в позиция, че ЦИК на процедура отстранява опцията за сходен разбор.

" Това е поредна стъпка на Комисията към цялостно обезсмисляне на машинното гласоподаване и ще има напълно отрицателен резултат за доверието в изборния развой ", споделят оттова.

Решението на ЦИК за утвърдените изборни бумаги може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и той би трябвало да се произнесе в тридневен период по закон. Последните промени в Изборния кодекс не указват по какъв начин би трябвало да наподобяват изборните протоколи и каква информация следва да съдържат. Това пълномощие е оставено в ръцете на ЦИК.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР