Хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабет се завръща,

...
Хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабет се завръща,
Коментари Харесай

Връщат хартиените рецепти за инсулин и антибиотици на спешните медици

Хартиената рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет се завръща, само че единствено за работещите в Спешна помощ.

Това стана ясно от извършеното през днешния ден изключително съвещание на отрасловата парламентарна здравна комисия, по време на която бе изслушан и министър проф. Христо Хинков.

65% са изпълнените електронни предписания от 16-ти октомври насам, сочат данните от Информационно обслужване. И в днешния ден има сигнали за проблеми със софтуера и неизпълнени предписания.

За част от проблемите Здравното министерство предложи промени на съвещанието на комисията по опазване на здравето в Народното събрание. След въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и диабет, неспособност за издаването им имат експертите, зъболекарите и незабавните медици.

Информационно обслужване има софтуерно решение, което да отстрани основания безпорядък при издаване на електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабет. “По-тежък въпрос е обезпечаването на опцията лекарите да виждат наличностите на медикаментите по аптеките. Трябва разискване с търговците на едро, с цел да се види какво има в складовете. Това е идеалният вид ”, съобщи министърът на опазването на здравето. За тази опция приканват общопрактикуващите лекари.

Министърът на опазването на здравето разяснява, че идеалният вид е лекарите да виждат какво е налично в аптеките. " Това беше обсъждано на комисия, да се знае какво влиза и излиза от страната. Принципът, който би трябвало да се съблюдава обаче е, че това, което изписва лекаря би трябвало да се получи от пациента. Пациентът, отивайки в аптеката би трябвало да получи тъкмо това нещо, което лекарят е решил, че ще е нужно за неговото лекуване ”, сподели още проф. Христо Хинков.

Хинков разясни, че във връзка с незабавната помощ могат да се издават и хартиени предписания, а дигитализацията върви напред.

" По отношение на дигитализацията вървим напред с изчистване на проблемите ”, сподели още Хинков. Той разясни, че от идната седмица би трябвало да бъде решен въпросът с кодовете, с цел да може този код, който изписва лекарят да бъде същият, който се вижда в аптеката.

“С смяна на наредбата ще бъдат отстранени и други проблеми ”, разяснява здравният министър. Той акцентира, че няма да има гратисен интервал, в който да се употребява хартия в различен случай с изключение на в този със незабавната помощ.

За част от проблемите сме намерили софтуерно решение дружно с Министерство на здравеопазването - за избрани кодове на медикаменти от еднакъв производител от една и съща опаковка. Очакваме решението на министъра на опазването на здравето да внедрим и да пуснем в оперативна употреба тази функционалност, изясни Ивайло Филипов, член и изпълнителен шеф на Информационно обслужване след съвещанието на здравната комисия.

В четвъртък сме подали информация към Министерство на здравеопазването, че сме подготвени с софтуерното решение и чакаме от тяхна страна позволение за използване на новата функционалност в системата. Системата е създадена от “Информационно обслужване ”, само че е благосъстоятелност на страната в лицето на Министерство на здравеопазването. Ние не можем да вършим несанкционирани придвижвания във връзка с която и да е функционалност, още повече когато става дума за здравна система, която се употребява за лекуване на пациенти, добави Филипов.

Той изясни, че във връзка с анулираните предписания има доста понижаване на %. " Първият ден е 11%, а през вчерашния ден, в неделя, 2%. Това демонстрира единствено едно - когато има резистентност при взимане на решенията и когато минат няколко дни, и се водят диалози, и се дискутират обществено въпросите, се намира решение ”, счита Филипов.

Общопрактукуващият доктор доктор Гергана Николова изясни, че през миналата седмица всеки пациент се е прибирал, с цел да му бъде сменена лечението. “Няколко пъти чух, че не е необходим обзор. Трябва да има обзор и да бъде потвърдено, че този пациент има потребност да му бъде изписан антибиотик. Що се отнася до електронното опазване на здравето, аз би трябвало да мога да издавам и бяла рецепта, да кажем, в случай че проверявам на място в дома на пациента и имам проблем с интернет връзката. Тази хартиена рецепта ще се съхранява в аптеката ”, сподели доктор Гергана Николова. Медикът съобщи, че желая посредством Информационно обслужване да има достъп до системата за наличност в аптеките и там да може да види кои лекарства са налични без да се връщат пациенти.

Д-р Георги Габровски, член на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз, изрази единодушие за електронизацията. Според него би трябвало да се резервира хартиената рецепта, до момента в който процесът не стане безпроблемен.

" Категорично не са решени въпросите при изписването на електронната рецепта. Относно заменянето на избран медикамент с генетик всяка аптека би трябвало да поддържа в наличност всички медикаменти, разрешени в страната ни, в случай че ги няма, то тази аптека би трябвало да се достави с него, а не един медикамент да се заменя с различен ”, акцентира доктор Георги Габровски.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР