Харков. Пъстър конгломерат от националисти свалиха бюста на маршал Георгий

...
Харков. Пъстър конгломерат от националисти свалиха бюста на маршал Георгий
Коментари Харесай

„Страна“ : Кой и защо свали паметника на генерал Жуков в Харков

Харков. Пъстър конгломерат от националисти смъкнаха бюста на маршал Георгий Жуков в Харков, а полицията не се опита да попречва дейностите им, написа украинското електронно издание „ Страна “ в публикация, в която търси отговори на въпросите кой и за какво унищожи паметника на именития военачалник.
Инцидентът се случи на фона на решението за връщането на името на централния бул. в Харков, кръстен на Маршала на Победата. Идеята е известна измежду жителите на града и понякога влиза в дневния ред на локалните управляващи. На нея се опълчват националисти и голям брой „ професионални патриоти “, като Владимир Вятрович, началник на Института за национална памет.
В един още по-широк подтекст това, което се случва, се пояснява като „ възмездие “ - опит за отдалечаване от наложените през последните години идеологически клишета. Това се показва в всеобщото честване на Деня на успеха. И в опит за връщане към топонимията на страната имената, свързани с успеха над нацизма, през днешния ден надигат глава в Украйна. Поне по този начин настояват мнозина.
Привържениците на остарелия курс обаче демонстрираха мощ - в резултат на което се стигна и до унищожаването на паметника. Нещо повече, безнаказаността на тези дейности е поразителна, тъкмо както при някогашния президент на страната Петро Порошенко.
Така излиза, че макар смяната във властта, коренно настроените лица не престават да тероризират из улиците на градовете – освен това с цялостното подпомагане на правоприлагащите органи.
В чисто политически смисъл разрушаването на паметника свързаха с конгреса на „ партията на кметовете “, известна още като „ Доверие в делата “.

Как смъкнаха маршала

На 2 юни няколко десетки радикали и чиновници на реда се събраха пред бюста на руския маршал Георгий Жуков. В акцията взеха присъединяване представители на придвижванията „ Национален корпус ”, „ Фрайкор ”, „ Десен бранш “ и даже „ Антикорупционен блок на участниците в АТО “. Един от националистите се изкачи на паметника, завърза го с лента, след което бюстът на Жуков падна на земята. Полицията наблюдаваше умерено протичащото се.
На мястото на сваления Жуков бе повдигнат украинския байрак.
След случая кметът на Харков Генадий Кернес съобщи на своята страница в обществената мрежа „ Facebook “, че бюстът на Жуков ще бъде възобновен скоро. Готовност за връщане на бюста в града за своя сметка бе изразена от „ Опозиционна платформа – За живот “.
Полицията реагира по-късно. Образувани бяха две каузи – и нито едно от тях за Жуков (вероятно можеше да се проверява за вандализъм?). И двете производства се отнасят до набези против полицейски чиновници. „ На 2 юни, в 13:40 часа полицията е получила информация за разваляне на паметника на маршал Жуков на улица „ Петър Григоренко “. Група неидентифицирани лица използваха сълзотворен газ. Трима полицейски чиновници, които са подсигурили сигурността в региона на паметника, са получили изгаряния в региона на очите и са откарани в болница “, се споделя в изказване от правоохранителните органи.
Следователите са разкрили наказателно произвеждане по член 296 (за хулиганство) и ал.2 от член 345 (заплаха или принуждение против чиновник на реда) от Наказателния кодекс на Украйна.
Въпреки това, като предписание, всички тези случаи против радикали постоянно биват приключвани бързо и тихомълком.

Реакция в обществените мрежи

Политическият анализатор Олег Волошин счита, че след подобeн „ пърформанс ” броят на поддръжниците както на Жуков, по този начин и на Русия като цяло ще нарасне единствено в Харков.
„ Банда неонацисти с руни по нашивките смъкнаха бюста на оня, който победи духовните им вдъхновители. И това се случи в Харков. Някои считат, че по този начин ще бъде понижен броят на „ зелените човечета “, които пристигнаха през 2014 година? Ето по какъв начин идиотите и страхуващите се от властта унищожават страната и раздират така и така нежната конструкция на обществото “.
Журналистът Дмитрий Василец чака реакцията на новия президент Владимир Зеленски на този „ акт на вандализъм “. Той написа: „ Ако Зеленски не реагира, значи поддържаме дейностите на поръчителите за унищожаването на нашата героична история “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР