Хардип Сингх Ниджар: Какво представлява движението Халистан – и как е свързано с напрежението между Индия и Канада?

...
Г-н Ниджар беше един от ключовите членове на движението Халистан
Коментари Харесай

Г-н Ниджар беше един от ключовите членове на движението Халистан – и беше в процес на организиране на неофициален референдум върху предложената си независима сикхска държава, когато той умря.

Призивите на сикхите за собствена страна са концентрирани предимно в диаспората - но произходът на движението датира от края на Британската империя.

Тук Sky News разглежда историята на движението Khalistani - и как то се вписва в настоящите напрежения.

Какво е Khalistan?

Сикхите на индийските под- континент започнаха да призовават за собствена суверенна държава на фона на падането на Британската империя.

Когато Индия беше разделена по религиозни линии през 1947 г., бившата провинция Пенджаб беше разделена между Индия и новосъздадения Пакистан.

Това накара повечето сикхи, които преди са живели от пакистанската страна, да се преместят през границата.

Днес населението на индийския щат Пенджаб се състои от 58% сикхи и 39% индуси.

Прочетете повече:

Различни групи помогнаха за формирането на това, което стана известно като движението Khalistan.

Движението Punjabi Suba призова за разделяне на Пенджаб според различните езици, които се говорят там.

Но движението Акали, първоначално създадено през 20-те години на миналия век, за да гарантира контрола на сикхите върху местата за поклонение на сикхите в Индия (гурдвари), възроди призивите за родина на сикхите.

Повечето, които го подкрепят, вярват, че ще обхване по-голямата част от индийския Пенджаб - и част от пакистанската страна.

Някои предлагат индийския град Шимла - или пакистанската столица на Пенджаб, Лахор - като потенциални столици за Халистан.

Името идва от панджабската дума Khalsa, която се превежда приблизително като „да бъдеш чист“, „да бъдеш свободен от“ или „да бъдеш освободен“, но също така се използва като цяло за общността, която смята сикхизма за своя вяра.

Насилието от 80-те и 90-те години

С натрупването на инерция за отделна сикхска държава някои части от движението се превърнаха в насилие.

Този въоръжен бунт беше посрещнат от жестоки правителствени репресии и хиляди бяха убити.

През юни 1984 г. операция Синя звезда видя индийските сили да щурмуват Златния храм, най-свещеното сикхско светилище в Амритсар - където сепаратистите бяха намерили убежище .

Изображение: Сикхи носят пушки в комплекса Златен храм през май 1984 г. Снимка: AP Изображение: Индийските правителствени войски, разположени в Златния храм през юни 1984 г. Снимка: AP

Джарнейл Сингх Бхиндрануале - сикхски лидер, буен революционер и ключов защитник на Халистан - беше сред стотиците убити. Сикхските групи твърдят, че истинският брой на загиналите е в хиляди.

Месеци по-късно, на 31 октомври, министър-председателят Индира Ганди, която беше наредила нападението в храма, беше убита от двама от нейните бодигардове сикхи в акт на отмъщение.

Изображение: Jarnail Singh Bhindranwale в Златния храм през 1983 г. Снимка: AP Изображение: Индира Ганди през 1980 г. Снимка: AP

Това доведе до поредица от анти-сикхски бунтове в Северна Индия, при което хиндуистки тълпи ходеха от къща на къща, издърпвайки сикхите от домовете им, преди да ги нападнат или убият.

Различни други насилствени инциденти извън Индия бяха свързани с движението Халистан - включително бомбардирането на полет на Air India от Канада до Мумбай през 1985 г., което уби 329 души - и опита за убийство на индийския посланик в Румъния в Букурещ през 1991 г.

Но тъй като бяха загубени повече животи и икономиката на Пенджаби понесе все по-голям удар, бунтът до голяма степен изчезнал в средата на 90-те години.

Изображение: Полицията разпръсква сикхски протестиращи в Ню Делхи през 1992 г. Снимка: AP

Какво общо има Канада с това?

С имиграционната вълна от Индия до Обединеното кралство, Канада и Австралия след разделянето на Индия, движението Халистан имаше постоянна подкрепа сред сикхската диаспора.

В Канада сикхите съставляват приблизително същия процент от населението (2%) като правят в Индия (1,7%).

Изображение: канадският премиер Джъстин Трюдо пред Златния храм през 2018 г. Снимка: AP

Те пристигат за първи път там в началото на 20 век като членове на британската армия, които спират в Британска Колумбия заради плодородната земя.

Индийското правителство става все по-загрижено от известността на движението Khalistan в чужбина - призовавайки страните да предприемат правни действия срещу активисти.

Настрана от стрелбата по г-н Ниджар, различни други инциденти нажежиха напрежението напоследък.

Изображение: Хардип Сингх Ниджар на банер в Британска Колумбия. Снимка: The Canadian Press/AP

По-рано тази година индийското знаме на Върховната комисия в Лондон беше свалено и един прозорец беше разбит в знак на протест срещу ареста на радикалния халистански проповедник Амритпал Сингх.

Подобни протести се проведе в индийското консулство в Сан Франциско и индийската Върховна комисия в Отава.

Отделно, когато беше срещу набор от закони, предложен от г-н Моди през 2020 г., той ги обвини, че са халистанци.

В Канада полицията все още издирва двама „по-тежки“ заподозрени, за които смятат, че са избягали от мястото на убийството на г-н Ниджар с избягал шофьор.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР