Хапещите мухи са силно привлечени от сини предмети, съобщава Гардиън“.

...
Хапещите мухи са силно привлечени от сини предмети, съобщава Гардиън“.
Коментари Харесай

Какъв цвят привлича най-често мухите

Хапещите мухи са мощно привлечени от сини предмети , оповестява „ Гардиън “. И това е тъй като бъркат цвета с животно, с което желаят да се нахранят , настояват учени.

Това изобретение може да помогне в битката с заболяванията, които се популяризират от мухите, като да вземем за пример сънната болест, като направи клопките по-ефективни.

Д-р Роджър Сантър от факултета по науки за живота на университета в Аберистуит, Уелс, който е началник на работата, съобщи, че ентомологичните проучвания на терен от дълго време са посочили, че мухите са привлечени от синьото, което е довело до изработването на клопки в този цвят по целия свят.

" Но за какво хапещите мухи са изключително привлечени от сините клопки е същинска мистерия за откривателите ", сподели той.

Сред теориите е, че мухите бъркат синьото със сенчестите места , които са положителни за отмора, тъй като сенките могат да имат наследник нюанс - събитие, което може да се види, да вземем за пример, когато се хвърлят върху сняг. Предполага се също по този начин, че сините клопки наподобяват на животни в очите на мухата.

В опит да намерят отговор откривателите от Аберистуит създават изкуствени невронни мрежи, които имитират образната обработка , която се прави в мозъка на мухи като мухата цеце, конската и плодната муха. Изкуствените невронни мрежи са форма на машинно образование, въодушевена от структурата на действителните нервни системи.

Той съобщи, че работата може да бъде значима за справяне с заболявания като човешката африканска трипанозомоза (сънна болест), която е ендемична в Африка на юг от Сахара и без лекуване нормално е съдбовна.

Заключенията на екипа са подкрепени от полеви опити, които са открили, че мухите цеце, уловени в сини клопки, нормално не са яли неотдавна, което допуска, че те търсят гостоприемници.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР