Хаосът в Афганистан принуди инвеститорите да включат страната в списъка

...
Хаосът в Афганистан принуди инвеститорите да включат страната в списъка
Коментари Харесай

Афганистан влезе в списъка на политическите пазарни рискове

Хаосът в Афганистан принуди вложителите да включат страната в листата от световните политически опасности, които би трябвало да наблюдават зорко. 

 

Пазарните стратези към този момент оформят дългосрочните  сюжети от стремително наложения от талибаните контрол върху страната след безславното евакуиране на американците и НАТО. Един от тях е вероятността Афганистан да се трансформира в средище за интернационалните терористични офанзиви на най-различни групи.  

Бързото придвижване на милициите във вакуума, останал след напускането на задграничните военни сили, подлага на напън и президента Джо Байдън, който единствено преди месец даваше дребен късмет на талибаните да овладеят страната. 

Тревогата за създалата се конюнктура в американския Конгрес пораства и Байдън към този момент се натъква на спънки от някои законодатели за икономическия му дневен ред в размер на над 4 трлн. $.

Резултатът от следващото безредие на международния ред е повишаване на зелените пари, които по този начин и не съумяха да преминат над 1.18 $ за едно евро, само че пък към този момент не могат да пробият мощното равнище на опозиция от 1.17 $ за евро. 

Политически и стопански анализатори разясняват следващата неустойчивост на планетата .

Главният изпълнителен шеф на записаната в Съединени американски щати компания за инвестицонни съвещания Gavekal Capital - Луи-Венсан Гейв - 

съпоставя ситуацията със Суецката рецесия през 1956-а

обусловила залеза на Англия като международна мощ. В специфична записка той предизвестява клиентите на компанията за дълготрайни затруднения.

Гейв показва, че в случай че дните на едноличните суперсили в международен проект са завършили, то рухването на Кабул ще се отрази отрицателно върху американския $ и американския пазар на държавен дълг. Това се отнася и за страните, приютени под щатския чадър за сигурност. И ще има позитивен резултат за китайския юан и за пазара на облигации в китайска валута, тъй като Китай е новата мощ в Азия. 

Гейв е оптимист и за рублата и за съветския пазар на държавен дълг, за суровия нефт заради евентуалното усилване на противоречията в Близкия изток, както и за златото - безспорния повсеместен избавителен актив във времена на геостратегически спорове.    

Според Шейн Оливър - началник на капиталовите тактика и основен икономист на интернационалния управител на вложения AMP Capital - 

събитията " евентуално ще компрометират президента Байдън "

само че пък " предшественикът му Тръмп вървеше по същия път ". Което усилва натиска върху настоящия собственик на Белия дом да се пребори с колкото е допустимо по-голяма част от разходната му стратегия да стане закон, с цел да отстрани акцента от Афганистан. А това по-скоро би имало позитивен резултат върху зелените пари.

За Себастиен Гейли - старши макростратег на " Нордеа инвестмънт фъндс " - значителният въпрос в афганистанския проблем е неприятното му осъществяване и какво разкрива то за неправилния развой на взимане на решения в Белия дом. Същевременно, добавя Гейл, " демократите ще останат обединени към президента, тъй че фалът да не е въпрос на вътрешната политика ".

Връзките на Афганистан със международните пазари  

са относително нищожни и заплахата по-скоро идва от опцията районът да се трансформира в сцена на тероризма, показва Иля Спивак - началник на азиатските интервенции на водещия новинарски портал за финансовите пазари. Той прибавя, че вложителите по-скоро няма да желаят да търгуват изключително интензивно в тази област. 

Джефри Хейли - старши пазарен анализатор на компанията за покупко-продажба и брокерски услуги на скъпи бумаги Oanda Asia Pacific - счита, че лимитираното наличие на интернационални компании в Афганистан ще ограничи въздействието на събитията в страната върху пазарите. Хейли изрази съществени подозрения, че която и да било едра компания ще развива сериозна активност там. 

Талибаните би трябвало да се готвят за финансов надзор. Те няма да имат достъп до интернационалните запаси на страната след като 

Вашингтон замрази активите на централната банка " Да Афганистан банк "  

(Da Afghanistan Bank), показва в поредност известия в " Туитър " на 18 август Аджмал Ахмади - краткотраен шеф на институцията, който избяга след рухването на Кабул. Той предизвестява за задаващ се кешов дефицит, който ще наложи въвеждането на финансов надзор, ограничителен достъпа до американски долари. 

" Да Афганистан банк " е въвела режим на плаващ валутен курс за локалната валута, който да се дефинира от пазарните сили.

По информация на организация " Блумбърг " паричната единица на Афганистан - афган - е паднала до рекордно ниска стойност откакто бойци на талибаните са поели контрола върху столицата, а председателят на централната банка е напуснал страната. 

" Да Афганистан банк " е успявала да стабилизира валутните съмнения до предишния четвъртък (12 август), разяснява в " Туитър " нейният гуверньор. Ден по-късно, на 13 август, станало ясно, че няма да има повече доларови колета и централните банкери били принудени да дават по-малко валута на пазарите, което засилило суматохата. 

Афганът е паднал от постоянните 81 до съвсем 100 и по-късно до 86 за един $, съобщил гуверньорът Ахмади и допълнил, че на 14 август е провел заседания, с цел да убеди банките и паричните дилъри да се успокоят, след което е избягал. На 17 август афганът се е разменял срещу 83.5013 за един щ. $, по данни на  " Блумбърг ". 

Засега валутните дилъри се интересуват по-скоро от бъдещата политика на Федералния запас и от момента, в който щатските централни банкери ще стартират да лимитират покупките на държавен и агентски дълг по програмата в поддръжка на националното стопанство. Допълнителен паричен приток идва от вложителите, бягащи от риска. 

Сериозно въздействие оказва и разпространяването на вид " делта " на COVID-19, който заплашва с нови икономически рестрикции макар ускорения развой на имунизация в международен проект. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР