Хамбург. Според основателя Рудолф Аугщайн базираното в Хамбург новинарското списание

...
Хамбург. Според основателя Рудолф Аугщайн базираното в Хамбург новинарското списание
Коментари Харесай

Bild: Скандал с фалшиви новини разтърси едно от най-авторитетните германски издания

Хамбург. Според създателя Рудолф Аугщайн основаното в Хамбург новинарското списание Der Spiegel е „ огнестрелно оръжие на демокрацията " и отличен образец за сериозна публицистика. Но в този момент тази визия е тотално разрушена от скандал с разпространението на подправени вести, пишат в редакцията на Bild .
В сряда новият основен редактор на Der Spiegel Щефен Клусман събра редакторите на изданието и им заяви, че измежду тях има кореспондент, който е манипулирал или измислил огромен брой истории. Става въпрос за неведнъж награждавания 33-годишен Клаас Релотиус. „ Това не е просто скандал. Много по-лошо е. Все едно папараци да заловен папата в обществен дом “, разясняват в редакцията на таблоидния вестник, един от най-четените в Германия.
Оказва се, че до 55 разнообразни истории са били повече или по-малко артикул на въображението на 33-годишния кореспондент на Der Spiegel, който написа за изданието в продължение на години. Досега са доказани 14 случая с фалшициране на информация.
Случаят стартира да се разплита след подаден сигнал от сътрудник на Релотиус – Хуан Морено. Двамата за работили взаимно по материал за активността на групи американски жители по границата с Мексико. Тогава Морено е забелязал нередности в работата на сътрудника си. „ За три-четири седмици Морено минава през пъкъла, тъй като началниците и сътрудниците му не могат да повярват на това, което споделя “, написа Bild.
Накрая Морено съумява да показа толкоз доста доказателства за изправянето на Релотиус пред обвинявания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР