Хамас може да разчита на изобилие от ракети и други

...
Хамас може да разчита на изобилие от ракети и други
Коментари Харесай

Кой доставя ракети на "Хамас"

„ Хамас ” може да разчита на обилие от ракети и други оръжия в продължаващия си спор с Израел, като палестинската екстремистка група може да се похвали с още по-голям и по-ефективен боеприпас, в сравнение с в предходните противостояния, написа Агенция Франс Прес.

Анализатори настояват, че „ Хамас ” е в положение да стреля по-често и по-далеч в Израел спрямо минали спорове за Газа, частично заради поддръжката на Иран. Ето взор към арсенала на „ Хамас ”, по какъв начин се е развил през последните години и какъв резултат има върху настоящия спор.

Какво ни сподели този спор?





Ислямисткото придвижване, което е на власт в Газа, макар израелската обсада в продължение на близо 15 години, изненада Тел Авив и други израелски градове с насилието и честотата на своите ракетни обстрели. Повече от 3000 ракети са паднали върху Израел през миналата седмица, с ритъм, поставящ на издпитание израелската система за противоракетна защита „ Железен купол ”.

За първи път Хамас употребява ракета Ayyash 250, чийто обсег е 250 километра.

„ Най-впечатляващият факт от тази война е какъв брой ракети са съумели да изстрелят за къс интервал от време и по едно и също време “, сподели Фабиан Хинц, самостоятелен анализатор, който се концентрира върху ракетите в Близкия изток.

" Огневата мощност на „ Хамас ” както във връзка с броя на ракетите, по този начин и по обсега им, надалеч надвишава случвалото се при по-ранните напрежения, а израелските ответни ограничения са бързи и опустошителни ", съобщи Международната спешна група (ICG).

" Във военно отношение Израел беше сюрпризиран от разширения действен потенциал на „ Хамас ” да изстрелва толкоз доста ракети едновременно и по такива далечни цели ", прибавиха от ICG.

Кой доставя оръжие на „ Хамас ”?





Допреди няколко години Судан поддържаше палестинците, по-специално посредством разглобени на части оръжия, пренасяни през Египет. Но мирното съглашение през 2020 година сред Судан и Израел след свалянето на властническия водач Омар ал Башир постави завършек на съглашението.

Сирия при президента Башар Асад също доставяше ракети в предишното.

Но в този момент Иран е най-значителният покровител на палестинските групи.

„ Подкрепата за настоящите лица в района се трансформира в главен дирек на военната позиция на Иран “, се споделя в отчет на Международния институт за стратегически проучвания предишния месец.

" Дейността на Иран за разпространяване на оръжия се концентрира върху сирийския режим и недържавни участници в Газа, Ирак, Ливан, Сирия и Йемен ", се прибавя в него.

Следящ от близко развиването на нещата специалист по оръжия, който остава неизвестен, само че разгласява констатации в " Tуитър " като Caliber Obscura, сподели пред AФП, че иранският метод не се отнася единствено до прехвърлянето на оръжия.

" Те са свързани с прекачване на ноу-хау, шаблони за дизайн и най-хубави практики ", сподели анализаторът. Ракетите " са проектирани особено за прокси сили, които да бъдат просто създадени и елементарно сглобяеми с елементарни принадлежности ".



Колко огромни са оръжейните ресурси на „ Хамас ”?

Според специалисти, с които се е свързала Агенция Франс Прес, „ Хамас ” можеше да разчита на забележителна ударна мощ от 12 000-13 000 ракети преди началото на сегашния спор. Производственият потенциал е сложен за оценка.

" Те не желаят да бъдат в обстановка, в която ще останат без ракети след две седмици, тъй че допускам, че оценките на запасите са занижени ", сподели Calibre Obscura.

" Те несъмнено имат обилни ресурси. Мисля, че са готови за нескончаем интервал от време. "

„ „ Хамас ” има дълга история на производството на ракети и те се оказаха рационални, изобретателни, изобретателни със сглобяването на огромни ракети “, сподели анализаторът.

В предишното „ Хамас ” даже съумял да получи невзривени английски муниции от Първата международна война от кораб, потопен край Газа, отбелязва анализаторът.

Може ли „ Хамас ” да противодейства на наземна атака на Израел?

Анализаторите предизвестяват, че всяка израелска сухопътна атака в Газа ще провокира нова серпантина на принуждение.

" Конфликтът може да се утежни още ", споделиха от ICG.

Това също не би било елементарен вид за Израел, защото Газа е един от най-гъсто обитаемоте региони на земята и предлага евентуално кошмарна война в своите наподобяващи на лабиринтни улици.

" Това е градска борба в доста гадна среда ", сподели Хинц. Подобен сюжет също би присъединил в игра разнообразни аспекти на тактиката и арсенала на „ Хамас ”, в това число мрежата от тунели под Газа, противотанкови ракети и гранатомети.
" Те биха получили бойни указания от иранците, от „ Хизбула ”,биха погледнали към „ Ислямска страна ” ", сподели Calibre Obscura и добави, че сухопътното настъпление " няма да бъде чисто и просто... те („ Хамас ”) биха се защитили евентуално много дейно ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР