Халил Джубран е сред най-удивителните явления на ХХ век –

...
Халил Джубран е сред най-удивителните явления на ХХ век –
Коментари Харесай

Аз нямам ни минало, ни бъдеще...

Халил Джубран е измежду най-удивителните феномени на ХХ век – постоянно подминаван от експертите, той абсолютно печели най-широка аудитория, а триумфът му чупи всички върхове, надхвърляйки граници, моди, вероизповедания и идеологии. За милионите свои читатели по света той се слива с Пророка, именит персонаж и сантиментален пример за общодостъпна премъдрост, споделя Робин Уотърфийлд. Днес избрахме да ви напомним няколко кехлибарени истини с отенъци на остаряло злато от сборника с проза „ Пясък и пяна “ в превод на Мария Коева. 

•Споменът е тип среща.•Забравата е тип независимост.•Човечеството е поток от светлина, който се лее от по-раншна безкрайност към нова безкрайност.
•Дали духовете - жители на етера не облажават индивида за неговата болежка?•Господи, стори така, че да стана плячка на лъва, преди моя плячка да стане заекът.•До зората не можеш да стигнеш отдругаде с изключение на по пътя на нощта.
***Моята къща ми сподели: -Не ме напускай, тъй като ме населява твоето минало.А пътят ми сподели:— Ела и ме следвай, тъй като аз съм твоето бъдеще.И на къщата, и на пътя отвърнах така:— Аз нямам ни минало, ни бъдеще. Остана ли тук, то е все едно да потегли, въпреки и да стоя; а поема ли нататък, то е все едно да остана, въпреки и да потегли. Любовта и гибелта единствени трансформират нещата.
***Как бих изгубил религия в справедливостта на живота, щом сънищата на тези, които спят на пух, не са по-прекрасни от сънищата на тези, които спят на голата земя?
***Седем пъти презрях душата си.Първия път — когато я видях да се принизява, с цел да се издигне.Втория път — когато я видях да куца пред недъгав.Третия път — когато й бе обещано да избере сред компликацията и леснината, а тя избра втората.Четвъртия път — когато стори зло и се утеши с туй, че и други правят несгоди.Петия път — когато бездейства заради уязвимост, а приписа търпеливостта си на мощ.Шестия път — когато презря грозотата на разположение, незнаейки, че то е една от личните й маски.И седмия път — когато запя ласкателен химн, уверена, че това е добродетел.
* * *Между въображението на индивида и осъщественото от него има пространство, преодолимо единствено посредством блян.
***Някои всред нас са като мастило, а други — като хартия.Ако не бе чернотата на едните, някои всред нас биха били неми.А в случай че не бе белотата на другите, някои всред нас биха били слепи.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР