Хакери удариха и предоставиха на журналисти архив от сървъра на

...
Хакери удариха и предоставиха на журналисти архив от сървъра на
Коментари Харесай

Хакери удариха тайни проекти на руските служби срещу потребители в мрежата

Хакери удариха и предоставиха на публицисти списък от сървъра на московската IT-компания „ SyTech “ – „ тайният снабдител на ФСБ “. Федералната работа за сигурност (ФСБ) е правоприемник на прословутият Комитет за Държавна сигурност (на СССР). От осветените документи излиза наяве че компанията е изпълнявала най-малко 20 IT-поръчки на съветските секрети служби. В това число план за употребяващите браузъра Tor, който дава опция да се избегне цензурата в интернет и да се влезе в Dark web (Тъмната мрежа).
Хакерският офанзива е извършена на 13 юли. Предполага се, че това е най-голямото приключване на информация от съветските служби за тяхното незаконно навлизане в мрежата и следене на жители. Хакерите споделили източените данни с групата Digital Revolution, която през 2018 година пое отговорността за проникването в сървъра на НИИ „ Квант “, работеща за ФСБ и вкарана в американския лист за налагане на наказания. Същата „ Квант “ е един от възложителите на поръчки на „ SyTech “.

Повечето от секретните поръчки идвали от името на военна част №1330. Предполага се, че тава дума за 16-то ръководство на ФСБ, което се занимава радио-електронно разузнаване.

Още през 2012 година служите създали проект за откриване на хората, ползващи Tor. В същото време работили и планове за потребителите на Фейсбук, MySpace и LinkedIn.

Хакерите са се сдобили и с документи, които потвърждават, че службите са следили обемни файлове, които консуматори в мрежата са обменяли между тях и в които има персонална информация. Това е нарушаване на закона, само че до момента прокуратурата в Русия не е разследвала тайните поръчки на ФСБ. А има данни, че службите се пробват да намерят слабите места на BitTorrent, Jabber, OpenFT и ED2K в мрежата и да наблюдават там потребителите. Програмирани били словосъчетания, посредством които автоматизирано да се събира информация за консуматори изключително от интелектуални кръгове и в средите на учени. Проектът на ФСБ бил кръстен „ Надежда “.

Резкрита е и секретната стратегия „ Данък-3 “. Става дума за загадка поръчка на „ SyTech “, които да изтриват наличната информация за парите, парцелите и отговорностите на високопоставени чиновници в разнообразни ведомства. Предполага се, че това се прави, с цел да се прикрият данни за управленци на високи позиции, които могат да провокират публично неодобрение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР