Музиката, която ще се чуе на концерта на 18 май,

...
Музиката, която ще се чуе на концерта на 18 май,
Коментари Харесай

Теодосий Спасов: Не преследвам мечтите си, чакам ги, когато пристигат сами, и то по най-неочакван начин

Музиката, която ще се чуе на концерта на 18 май, е комбинация от средиземноморски и балкански претекстове и тематики, аранжирани в джаз, актуален поп и малко амбиент въодушевление. Това сподели маестро Теодосий Спасов в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

На 18 май Теодосий Спасов ще свири дружно с гърците от The Crossover Trio. Концертът е част от фестивала SoFest Spring.

Алкис Зопоглу и Марина Лионту Мохамент ще свирят на два източни струнни инструмента: канун – струнен инструмент, присъщ за Турция, Гърция и Мала Азия, и уд – арабски струнен инструмент. Янис Кирим свири на пиано, обича импровизацията и постоянно е подготвен да се впусне в незнайни направления. Той не е професионален музикант, а правист, който работи в адвокатска фирма, описа Теодосий Спасов. С Алкис Зопоглу той се познава от края на 90-те години, когато постоянно свири като специфичен посетител в Гърция с Дионисис Авополус.

Теодосий Спасов произлиза от музикално семейство. Като дете свири на акордеон и постоянно приглася татко си и майка си, когато са пеели, описа той. " Баща ми беше секретар на читалище " Христо Ботев “ в село Белица, Силистренско. Той сътвори една детска музикална школа към читалището за национални принадлежности и ми предложи да си избера един инструмент. Аз избрах кавала. По-късно аплайвах в Котел. Там към този момент влязох в професионализма “, описа Теодосий Спасов.

Кавалът е български народен инструмент и е присъщ освен като солов инструмент, само че и като съпровождащ оркестри и ансамбли. " Кавалът прилича човешки глас и маниерът на свирене е тъкмо подобен. В българската традиция има израз, който споделя " Кавал свири, приказва “. Кавалът приказва доста неща на всеки българин “, сподели маестро Спасов.  

Той показа още, че оставя нещата сами да се случват. " Нямам проекти, не преследвам фантазиите си. Аз очаквам фантазиите си, които идват сами, и то по най-неочакван метод. Никога даже не съм мечтал в такава посока. На крилете на музиката пътувам на най-различни места според от поканите, отправени към мен. Срещам се с невероятни музиканти, мои съвременници “, сподели Теодосий Спасов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР