Хакери, които откраднаха потребителските данни на турския гигант за онлайн

...
Хакери, които откраднаха потребителските данни на турския гигант за онлайн
Коментари Харесай

Хакери искат откуп, за да върнат данните на 20 милиона потре...

Хакери, които откраднаха потребителските данни на турския колос за онлайн доставка на храна Йемексепети, заплашиха компанията, че ще ги продадат, в случай че поисканият откуп не бъде заплатен. Хакерите настояват, че разполагат с данните на 20 милиона консуматори, заяви турската работа на Дойче Веле на 21 ноември.

Хакерите, които споделиха, че са основани в Русия, желаят близо три милиона турски лири (около 464 хиляди лева) от Йемексепети, с цел да не продадат данните.

Йемексепети по-рано разгласи, че хакерите са поискали откуп от компанията, само че не е имало установена хакерска интервенция в уеб страницата им и данните.

Хакерите обаче споделиха в Туитър персонална информация за някои публицисти и известни персони, клиенти на компанията, с цел да опровергаят изказването ѝ.

Отговаряйки на въпросите на Дойче Веле, хакерите отхвърлиха да са китайци или турци, като означиха, че имат членове от разнообразни страни.

Хакерите споделиха, че в началото са изпратили имейл до Невзат Айдън, някогашният основен изпълнителен шеф, който се отдръпна на 1 ноември, с цел да изброят настояванията си.

„ Айдън беше основен изпълнителен шеф, когато изпратихме имейла. Той подаде оставка по-късно. Предадохме нашите претенции и на новия основен изпълнителен шеф Мерт Баки, само че той не ни взе на съществено “, споделиха те. Крадците означиха, че евентуално Delivery Hero, която има Йемексепети, може да са оказали напън върху компанията да не извърши заплащането.

Хакерите настояват, че са откраднали данните преди близо месец. На компанията беше даден период до 22 ноември да извърши заплащането.

Това не е първият път, когато уеб страницата Йемексепети е хакван и претърпява хакерски атаки с пробив на данни. Подобен случай се случи на 25 март и компанията призна тогава, че данните им са били откраднати.

Компанията, която съобщи, че са взети нужните ограничения за сигурност, сега е изправена пред санкции от Органа за отбрана на персоналните данни в Турция (KVKK) и Органа за осведомителни и информационни технологии (BTK) за неопазване на данните си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР