Хага. Анкетите показват, че холандците са по-щастливи и по-проспериращи от

...
Хага. Анкетите показват, че холандците са по-щастливи и по-проспериращи от
Коментари Харесай

The Times: В Нидерландия призоваха кралското семейство да се откаже от използването на „расистка карета“

Хага. Анкетите демонстрират, че холандците са по-щастливи и по-проспериращи от множеството други европейци, а техният дясноцентристки министър председател Марк Рюте е един от най-популярните водачи в Европейски Съюз с богат опит в ръководството, написа The Sunday Times . Но, както отбелязва вестникът, и над тяхното кралство се събират облаци.

Приказната златна карета, употребена от краля и кралицата на Нидерландия за церемониални пътувания, стана обект на яростни несъгласия по отношение на робството и колониалното минало на страната.

Построена за кралица Вилхелмина през 1896 година, тази величествена карета провокира яд измежду хората поради изобразените на нея африканци в обичайните им набедренни превръзки, които изричат почитта си към белите си стопани.

„ Тя би трябвало да бъде разрушена на части и изгорена “, съобщи студентката от Амстердам Фена Хубейк, която дружно с хиляди свои съотечественици подписа петиция за изкарване на тази карета от употреба. „ В наши дни не е редно кралска персона да се вози в карета, припомняща робството на африканците “.

Позлатената карета, обичайно впрегната от осем черни коня, не беше употребена от 2015 година, до момента в който неотдавна крал Вилем-Александър и кралица Максима не дойдоха откриването на Народното събрание.

След това каретата беше изпратена за ремонт, който струваше 1,5 млн.евро. Впоследствие тя бе изложена в един от музеите в Амстердам. Каретата трябваше да остане там до февруари и по-късно да бъде върната в кралския замък в Хага за по-нататъшна приложимост. Някои обаче подозират, че каретата може да остане в музея.

Както отбелязва The Sunday Times, разногласията за колониалното минало на Нидерландия към момента не са довели до митинги като тези, които обгърнаха Англия и бяха съпроводени от разрушение на монументи. Въпреки това, след демонстрации на придвижването Black Lives Matter (BLM) в Нидерландия, стартира също развой на преоценка на националните „ странности “, като да вземем за пример расистката традиция да се употребява „ блекфейс “ за обрисуване на „ Черния Пийт “, асистент на Дядо Коледа.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР