Гватемалските власти евакуираха стотици хора и затвориха път, след като

...
Гватемалските власти евакуираха стотици хора и затвориха път, след като
Коментари Харесай

Гватемала евакуира жители след изригването на вулкан

Гватемалските управляващи изтеглиха стотици хора и затвориха път, откакто най-активният вулкан в Централна Америка изригна в четвъртък, изхвърляйки гъсти облаци пепел над ферми и градове близо до столицата.

Около 350 души са били евакуирани от общности в подножието на вулкана, сподели служителят на гражданската отбрана Родолфо Гарсия пред Агенция Франс Прес. Центърът за бедствия Конред в Гватемала сподели, че вулканът Фуего изпраща " пирокластични потоци " - високотемпературна примес от газ, пепел и скални фрагменти, " които се спускат с огромна скорост надолу по скатовете на вулканичния комплекс. " Стълбът от вулканична пепел доближава височина над 6000 метра над морското ниво. Конред сподели, че пепелта пада на запад и югозапад от вулкана, който е на 35 километра югозападно от столицата Гватемала Сити. Може да последват по-силни излъчвания, защото изригването на „ високо равнище “ продължава, а при превалявания може да се образуват кални свлачища.

Гарсия пресметна, че 130 000 души живеят в региони, изложени на падащата пепел, която се изсипала на разстояние до 100 километра от кратера. Той сподели, че 13 незабавни приюта са отворени в четири близки града, способни да обезпечат леговище на 7600 души. Властите взеха решение да затворят маршрута по скатовете на вулкана, който свързва няколко града с колониалния град Антигуа, главната туристическа атракция на страната и обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Живеещите в региони, изложени на риск от облака пепел, и туристите са призовани да следват деликатно всички указания от управляващите и да заобикалят лимитирана зона от седем километра към вулкана. Жителите би трябвало да покриват резервоарите за вода, с цел да избегнат замърсяване, да носят маски, с цел да не вдишват пепелта, да почистват падналите парчета от покривите на домовете си, с цел да предотвратят вреди, породени от тежки отлагания, и да имат подготвени комплекти за оцеляване при евакуация за себе си и за своите домашни любимци. Транзитната полиция разгласява фотоси, показващи коли и мотоциклети, спрели около автомагистрали, с цел да избегнат затъването в падналата пепел.

Миналия декември изригване на лава и пепел от същия вулкан принуди гватемалските управляващи да затворят краткотрайно най-голямото летище в страната. Високият 3763 метра вулкан изригва приблизително на всеки четири до пет години. През 2018 година изригване изпрати реки от лава, излели се по стените му, опустошавайки село Сан Мигел Лос Лотес, убивайки 215 души и оставяйки сходен брой изчезнали. В Гватемала има два други дейни вулкана в западната и южната част на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР