Какво следва за Гватемала след последните политически сътресения? Експерти преценяват

...
Гватемала Сити, Гватемала – Изминаха по-малко от две седмици, откакто
Коментари Харесай

Гватемала Сити, Гватемала – Изминаха по-малко от две седмици, откакто прогресивният, антикорупционен кандидат Бернардо Аревало спечели президентските избори в Гватемала, слагайки край на продължила месеци кампания, помрачена от скандали.

Но победата на Аревало на балотажа на 20 август не сложи край на политическия смут, тъй като по-рано тази седмица избирателните служители спряха партията на новоизбрания президент Seed Movement само часове след като победата му беше удостоверена.

Гражданският регистър, орган към Върховния избирателен трибунал, обяви в понеделник, че временно е спрял партията след разпореждане на съдия от по-долна инстанция.

Адвокатите от партията Seed Movement оспориха решението ден по-късно, подготвяйки почвата за възможни обжалвания пред Върховния и Конституционния съд на Гватемала – първият е най-висшият съд в централноамериканската нация.

След удостоверяването на изборите и на фона на съгласуван международен натиск за зачитане на резултатите, напускащият гватемалски президент Алехандро Джаматей каза, че администрацията му ще започне прехода на властта, започващ на 4 септември.

Все пак спирането на Seed Movement е последното от поредица предизвикателства за лявоцентристката партия, както и за Аревало, който ще положи клетва в началото на следващата година и може да се сблъска със сериозни трудности при управлението, ако спирането бъде потвърдено.< /p>


Докато кандидатът за президент Сандра Торес от консервативната партия Национално единство на надеждата (UNE) запази мълчание след поражението си, нейната партия продължи да отправя необосновани обвинения за нередности при преброяването на гласовете.

Международни и местни наблюдатели единодушно подкрепиха честността на изборите.

Тук Al Jazeera разговаря с гватемалски политически анализатори и експерти по конституционно право за последните политически събития в страната – и какво следва.

Едгар Ортис, конституционен адвокат и анализатор във Фондация за свобода и развитие, дясноцентристки мозъчен тръст

„Много очевидно е, че това решение [за спиране на Движението за семена] не е законно.

„Това е замразяване на определени права на политическа партия.

„Има друг правен [механизъм], който е анулирането. Със заличаването, правно погледнато, [партията] умира, изчезва. Но със спирането на партията, тя все още съществува.

„Това решение не е окончателно. [The Seed Movement] вече е подала жалба и [Върховният избирателен трибунал] ще проведе изслушване. Интуицията ми подсказва, че избирателният съд ще благоприятства [партията].

„Това е още един пример за това как прокуратурата въоръжава наказателното право, за да се опита да попречи на [Seed Movement] да встъпи в длъжност.“


Освалдо Самайоа, експерт по конституционно право и професор в университета Сан Карлос в Гватемала

„Има нарушение на конституционния ред.

„От една страна, това е унищожаването на упражняването на свободно политическо участие на гражданите чрез политическите партии. И от друга, това е установяването на цензурни механизми за политическо участие срещу тези с идеологии или позиции, различни от тези [на] елитите.

„[Суспендирането] премахва възможността партията Seed Movement да бъде законодателен блок в рамките на Конгреса.

„Ако спирането успее да се задържи с течение на времето, за да направи път за анулирането, [Seed Movement] ще има 23 депутати без законодателен блок, които не могат да бъдат част от законодателни комисии и които не могат да бъдат част от Борда на директорите [ на Конгреса] следващата година.

„[Отнема] властта от Бернардо Аревало в Конгреса.“

Габриела Карера, професор по политически науки в университета Рафаел Ландивар в град Гватемала

„Най-важният проблем не е за партията Seed Movement, а за демокрацията в Гватемала.

„Те изкореняват политически проект. Това е coup de grace към участието, към представителството и към изграждането на колективни предложения. Това не е свързано само с Arevalo.

„Въпросът е как ще реагират гражданите.

„[Аревало] никога нямаше да стигне до мястото, където е без гласоподавателите. Те са субектите на демокрацията, избирателите, гражданството.“


Луис Фернандо Мак, социолог и професор по политически науки в университета Сан Карлос в Гватемала

„[Суспендирането] е знак, че актьорите във властта могат да използват всички законови и институционални механизми в своя полза, за да попречат на новото правителство и да играят силно. Това е като предупреждение за влизане.

„Решението вероятно ще бъде отменено от Гражданския регистър, но не можете да знаете какво ще направят. Но изглежда, че съдът ще отхвърли [спирането].

„Те генерират чувство на страх и несигурност в съзнанието на [хората].“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР