Гумени куршуми, сълзотворен газ и замеряне с камъни - палестинците

...
Гумени куршуми, сълзотворен газ и замеряне с камъни - палестинците
Коментари Харесай

Сблъсъци в палестинските територии след снощната реч на Тръмп

Гумени патрони, сълзотворен газ и замеряне с камъни - палестинците излязоха гневни по улиците на Западния бряг и линията Газа, откакто нощес американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за израелска столица и разгласи, че мести американското посолство там. Израел изпрати стотици военнослужещи в подкрепление на силите, ситуирани в палестинските територии, а Съветът за сигурност на Организация на обединените нации и Арабската лига ще заседават през идващите дни. Речта на Тръмп обръна посоката на американската политика в Близкия Изток и провокира вълна от рецензии във всички точки на света.

Международната общественост се притеснява от експлоадиране на трета интифада.

Напрежението на Западния бряг и линията Газа продължава да ескалира през целия ден. Мъже, дами и деца замеряха с камъни израелските сили, които отговаряха с гумени патрони и сълзотворен газ. Най-малко 10 души са ранени.

Израелската войска изпрати няколко батальона на Западния бряг, а палестинците оповестиха стачка - затворени са учебни заведения и магазини. Във Витлеем, където нормално преди Коледа царува раздвижване и празнична атмосфера, в този момент улиците са пусти. Ислямистката формация Хамас, която управлява линията Газа, прикани палестинците да се откажат от напъните за реализиране на мир и да стартират нова интифада.
Исмаил Хание, водач на Хамас: Трябва да стартираме нова интифада против ционисткия зложелател. Сега може да има единствено половинчати решения, лимитирани благоприятни условия, дано палестинския народ даде воля на гнева си и да се бори за безконечните си права в Ерусалим и в цяла Палестина.  Какво значи решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на Израел? Какво значи решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на Израел?
Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще признаят Ерусалим за столица на Израел - ход, който беше наказан от по-голямата част от света. Какво значи противоречивото му...
 © Българска телеграфна агенция
А на разграничителната стена във Витлеем - обликът на Тръмп, който дава обещание сходна стена и на мексиканската граница, е обезобразен.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че към този момент е в контакт с държавните управления на други страни, които ще последват образеца на Съединените щати и скоро редица посолства ще бъдат преместени в Ерусалим.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Добре пристигнали в Ерусалим, столицата на израелската страна. Ако не сте знаели, че това е столицата до през вчерашния ден, в този момент към този момент сте наясно. Но ние си го знаем от три хиляди години. Вчера беше исторически ден, значим ден.  Европейски Съюз е съществено смутен от решението на Тръмп за Ерусалим Европейски Съюз е съществено смутен от решението на Тръмп за Ерусалим
Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз "сериозно безпокойствие " по отношение на решението на амери...

Израелското удовлетворение нараства реципрочно на палестинския яд, само че това не попречи на американския държавен секретар Рекс Тилърсън да успокои външните министри на НАТО в Брюксел, че към момента има късмет за мир в Близкия Изток.
Рекс Тилърсън, държавен секретар на Съединени американски щати: Важно е, че президентът Тръмп съобщи също, че Съединените щати биха подкрепили решение на спора с две страни, в случай че това е желанието на двете страни. Той сподели също, че това по никакъв метод не завърши статута на Ерусалим.
За Европа, обаче, в този миг не може да има утешение.
Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността: Признаването на Ерусалим от страна на Доналд Тръмп може да ни върне обратно в надалеч по-мрачни времена от тези, в които живеем сега.
Съюзници и съперници на Съединените щати от всички точки на планетата, изключително мюсюлманските страни, осъдиха новият американски метод за Близкия Изток - Малайзия, Индонезия, Южна Корея, Китай, Австралия.
 Ерусалим - заветен град за християни, мюсюлмани и юдеи Ерусалим - заветен град за християни, мюсюлмани и юдеи
От епохи това място е пресечна точка на религии и цивилизации. В Стария град на Храмовия рид се намират най-важните еврейски, християнски и мюсюлман...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР