>Отношенията в управляващата коалиция изглеждат все по-малко партньорски. След военната

...
>Отношенията в управляващата коалиция изглеждат все по-малко партньорски. След военната
Коментари Харесай

Политическият шантаж "напускаме коалицията, ако"

>Отношенията в ръководещата коалиция наподобяват все по-малко партньорски. След военната помощ за Украйна и ветото за Северна Македония идващото тестване е изборът на нов Висш съдебен съвет. Тактиката на шантажа може да се обърне против прилагащите я, в случай че вследствие на нея обединението се разпадне.<
Апокалиптичният сюжет, в който съгласно опозиционната ГЕРБ и една от партиите във властта - " ИТН " (ИТН), министър председателят Кирил Петков взема еднолично решението за повдигане на ветото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, това взривява ръководещата коалиция и тя се разпада, не се състоя.

Очакванията за сходен процес се основаваха на съмненията на партията на Слави Трифонов и на опозиционните обединения, че Петков ще употребява честването на 24 май в Рим и наличието на българската и северномакедонската делегации на високо държавно равнище там, с цел да даде знак, че страната ни ще деблокира ветото.

Другото им безпокойство се основаваше на обстоятелството, че в последните седмици се ускориха дипломатическите опити на основни представители Европейска комисия и Съединени американски щати противоречивите въпроси по-бързо да бъдат решени, които съперниците на " стартирането " на Северна Македония на договаряния за участие с Европейски Съюз разчетоха като напън.
Реклама
Нищо от това не се случи. Даже в противен случай - делегациите на двете страни, които бяха поотделно в Рим, особено внимаваха да не се засекат в италианската столица. А след диалога сред министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски българският министър-председател сподели, че двамата не са се обвързвали със периоди за повдигането на ветото. " Единственото, с което се обвързахме, беше да държим положителния звук и външните министерства да продължат работа ", съобщи след диалога Петков.
Казусът наподобява отсрочен за неопределен срок
С това въпросът за Северна Македония на този стадий наподобява отсрочен с неразбираем период в бъдещето. Още повече че на отправеното от Петков предложение към президента Румен Радев за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да бъде разискван напредъкът на Северна Македония в осъществяването на поставените от България условия за повдигане на ветото, президентът не откликна незабавно. Радев напомни, че същата тематика е била дискутирана на съвещанието на КСНС при започване на януари, предложи на ръководещите да се придържат към решенията му и изиска среща с Петков, с цел да чуе причините му, преди да вземе дефинитивно решение. Кога и дали ще се състои тя, към този момент остава също неразбираемо.

Заседанието на съдружния съвет по тематиката за Северна Македония, което трябваше да се организира във вторник, също се отсрочи - за петък. По думите на депутати от ръководещото болшинство - поради настояването на Има Такъв Народ на него да участва поканен от групировката специалист по противоречивите въпроси сред двете прилежащи страни.

Твърде евентуално е опитът за закъснение да е част от тактиката на съперниците на повдигането на ветото. Желанието на евроатлантическите ни сътрудници да решим разногласието със западната си съседка беше това да стане до края на френското председателство на Европейски Съюз, което изтича в края на юни, и надали в оставащия един месец до тогава може да се случи някакво знамение, което да промени твърдата позиция на България за оставане на ветото.
Реклама
Освен алените линии на две от партиите в ръководещата коалиция по тематиката " Северна Македония " - Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, съперник на даването на зелена светлина на западната ни съседка да стартира договаряния за участие с Европейски Съюз, преди да е изпълнила българските условия, е и президентът Радев. На същите позиции е и външният министър Теодора Генчовска (ИТН), през чието ведомство главно се водят диалозите със северномакедонското държавно управление.
Шантажът като съдружен прийом
В акцията си по натиска върху премиера по въпроса за " Северна Македония " от партията на Слави Трифонов си послужиха с прям шантаж. Два дни преди Петков да замине за Рим за честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий,

Макар информацията за това да не беше оповестена публично от партията, явно реализира стремежи резултат - министър председателят трябваше за следващ път да изяснява, че решение по проблема със Северна Македония няма да бъде взето без глобата на Народното събрание. И да изиска КСНС да влезе още веднъж в ролята на съдия.

И това напълно не е първият случай, в който партията на Слави Трифонов се пробва да постанова решения в ръководещото болшинство по този метод. Неотдавна от Има Такъв Народ заплашиха съдружните си сътрудници, че депутатите им ще бойкотират съвещанията на парламентарните комисии, в случай че не получат още две места в тях. Има Такъв Народ води и епична борба в обединението за назначения и се обрисува като непрекъснато тлеещо огнище на напрежение в ръководството.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Технологии 3 Икономика 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Промишленост 2 Пловдив 3 Свят Реклама
Първо, тъй като ръководителят на основната бюджетна комисия е Любомир Каримански, който поради несполучливия си опит да оглави Българска народна банка не стопира да насочва остри рецензии към метода, по който действа обединението. Поведението на Има Такъв Народ при разискването на актуализация на бюджета ще е показателно и до каква степен партията на Трифонов ще влезе в колаборация с опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи, изключително в случай че не успее да наложи предложенията си на сътрудниците си в ръководството.
И Българска социалистическа партия също
Същия политически шантаж за налагане на решения в ръководещата коалиция наскоро употребява и Българска социалистическа партия по въпроса за военната помощ за Украйна. Социалистите намерено заплашиха, че ще изоставен обединението, в случай че Народното събрание гласоподава такова решение. За да избегнат такова развиване, останалите партии от болшинството започнаха комплицирани еквилибристики и търсене на сурогат на думата " военна " и да изясняват, че " военнотехническата помощ " значи единствено ремонт на украинска военна техника в наши фабрики, само че не и изпращане на оръжие. Всичко това на фона на станалия общоизвестен факт, че България изнася оръжие за Украйна, въпреки и не непосредствено, а посредством компании от други европейски страни.
Демократична България желаят да наложат новаторски дневен ред
Решението на казуса на Българска социалистическа партия за пред електората им обаче сложи в комплицирана обстановка най-малкия сътрудник в обединението - " Демократична България " (ДБ), които се оказаха пред избора да поддържат решението на Народното събрание за Украйна и по този начин да запазят целостта на обединението или да се съобразят с апелите на техните гласоподаватели, които упорстваха за публично решение за изпращането на военна помощ и призоваваха депутатите от Демократична България да изоставен болшинството, в случай че то не се одобри.

В демократичното обединяване даже разискаха разновидността да изоставен ръководството, като изтеглят министрите си от държавното управление, а парламентарната им група да поддържа остатъка от обединението по основни въпроси. В последна сметка се стигна до друго решение - Демократична България да се опита да наложи целите, с които четворната коалиция пристигна на власт. Съпредседателят на обединяването Христо Иванов протече в Народното събрание декларация, с която изиска приемането на едногодишна управническа стратегия за " депутинизация " в бранш " Енергетика " и в службите за сигурност, както и осъществяване на заложената в съдружното съглашение правосъдна промяна.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Първата стъпка в тази посока беше направена със закриването на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, само че занапред пред ръководещите следва тестването с избора на нови членове на Висшия правосъден съвет, което би разрешило промяната на основния прокурор Иван Гешев - едно от обещанията, с които четворната коалиция пристигна на власт.

Процедурата за 11-те представители на Народното събрание в правосъдния орган би трябвало да стартира през юли, само че казусът е, че за избора им са нужни най-малко 160 гласа, които ръководещото болшинство няма. Така четворната коалиция още веднъж е изправена пред комплицираната алтернатива - да се опита да наложи своите претенденти с риска те да бъдат отхвърлени и да се сътвори конституционна рецесия или да стартира диалози с ГЕРБ и/или Движение за права и свободи в опит за намиране на компромис.

По всички тези въпроси Демократична България трябваше да се срещне с премиера и представители на водещата партия в обединението " Продължаваме промяната " тази седмица, само че сходно на съдружния съвет за Северна Македония срещата беше отсрочена.

Тактиката на шантажа обаче, с която се реализират разнообразни отстъпки за Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, с цел да се резервира обединението на власт, е нож с две остриета. За едното е ясно, че се употребява за закъснение и блокиране на обещаните другояче от всички промени, само че другото може да се обърне като бумеранг против шантажиращите, в случай че в резултат на дейностите им обединението в действителност се разпадне.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР