Групата от седемте най-богати икономики в света, известна като Г-7,

...
Групата от седемте най-богати икономики в света, известна като Г-7,
Коментари Харесай

Г-7 са близо до сделка за глобален минимален корпоративен данък от 15%



Групата от седемте най-богати стопански системи в света, известна като Г-7, са покрай реализиране на съглашение за световна минимална ставка на корпоративния налог от минимум 15%, само че в договарянията продължава да има несъгласие по какъв начин да се третират световните софтуерни компании, обявиха публични представители за организациите Ройтерс и Блумбърг.

Финансовите министри от групата Г-7 се срещат в петък и събота в Лондон, като след полемиките ще разгласяват взаимно изказване. Споразумението за минималната данъчна ставка би било единствено една от двете елементи на една по-широка договорка, която страните се пробват да реализират, която договорка също по този начин обгръща значимия въпрос за това, по какъв начин да се разпределят данъчните данъците на някои от най-големите мултинационални компании като Фейсбук Inc. и Amazon.com Inc.

Постигането на консенсус по отношение на тази част от договарянията се оказва по-сложно, като представителите на Г-7 към момента не престават да договарят.

Европейските министри към този момент бяха описали като " добър компромис " предлагането на министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън за минимална ставка от минимум 15% - по-ниска от 21%, която в началото предложи администрацията на президента Байдън. Все още не е ясно дали съответен % ще бъде включен в официалното съобщение на Г-7, което ще бъде оповестено в събота.

" Ние сме единствено на милиметри от историческото съглашение, " съобщи преди Би Би Си френският финансов министър Брюно льо Мер.

Германският финансов министър Олаф Шолц пък съобщи, че е " безусловно убеден ", че ще има съглашение до края на срещата в събота. " Ще имаме съглашение, което в действителност ще промени света ", сподели той също пред Би Би Си.

Сделката може да способства за доходи от десетки милиарди долари за обособените държавни управления в миг, когато тяхната хазната е празна след ограниченията за справяне с коронавирусната пандемия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР