Група за трафик на нелегални мигранти е задържана при спецакция

...
Група за трафик на нелегални мигранти е задържана при спецакция
Коментари Харесай

Пореден сблъсък между МВР и прокуратурата. Този път - за нелегални мигранти

Група за трафик на незаконни мигранти е арестувана при спецакция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. От вътрешното министерство оповестиха, че арестуваните са 7, като един от тях е служител на реда. Акцията стана мотив за следващ конфликт сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Вижте детайлностите и във видеото

От вътрешното министерство оповестиха, че следствието е почнало през 2018-а година и е едно от 25-те, които прокуратурата е бавила безпричинно. От държавното обвиняване дадоха отговор, че няма арестуван и упрекнат служител на реда, а преди време реализацията е била готова, само че провалена заради приключване на информация от силова конструкция, друга от ДАНС.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че интервенцията по задържането на групата е извършена от ГДБОП, " Гранична полиция ", дирекция " Вътрешна сигурност " и ДАНС и че в продължение на 4 години " била бавена от прокуратурата без съображение дружно с още 24 други досъдебни производства ".

От държавното обвиняване дадоха отговор, че досъдебното произвеждане се управлява от Специализираната прокуратура и по него работят следователи от следствения отдел на спецпрокуратурата, дружно с проверяващи и оперативни слежители от разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Отрекоха да има арестуван чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Има служител на реда, който е разпитан като очевидец и на него няма да бъде повдигано обвиняване. Прокуратурата удостовери, че работата по групата е почнала през 2018 година и акцентира, че от дълго време е била планувана реализация. Изтекла е обаче информация от силова конструкция, отвън ДАНС и това е провалило акцията. Според държавното обвиняване, тогава страната е напуснал ръководителя на групата, който е сирийски жител. Сега той е разгласен за търсене и задочно ще бъде притеглен като обвинен.

Общо упрекнатите са 6-ма. От тях трима са арестувани за период от 72 часа. Един е на независимост с мярка " подписка ". Един от обвинените сега изтърпява присъда за друго закононарушение в затвор във Федерална Република Германия, а шестият обвинен е сириецът, началник на групата.

Групата попада в полезрението на ДАНС през 2018 година, като има данни, че е почнала незаконната си активност година - две по-рано. Ръководена е, както към този момент казахме от сириец, който имал положителни контакти с уредниците на трафик на незаконни мигранти в Турция. Заедно с тях подготвял групи за трафик в две съществени точки.

Едната в Истанбул, а другата в Одрин. От там маршрутите към България били два. Когато река Марица е с ниско равнище се е прекосявало през тази част на реката, която е граница сред Турция и Гърция. От там групите продължавали на север към Кастание и Орменион и влизали в България в региона на Мезек и Вълче поле. Други групи пък били прекарвани към границата сред Турция и България, която минава прер равнинната част сред селата Сладун и Маточина. Там е и едно от местата, където оградата по границата беше разрушена при срутване на земна маса поради значителни превалявания.

Стъпили веднъж у нас - групите са се предвижвали по два маршрута. Единият към Пловдив, а вторият през втрокласни и третокласни пътища към Нова Загора. След това продължавали пъта си към столицата. В София групата е имала скрито хранилище, където през вчерашния ден по време на акцията са арестувани 6-ма незаконни мигранти.

От това хранилище по два маршрута, единият към региона на Кула и Брегово, а другият към Калотина групите са извеждани от страната към Сърбия, с цел да продължат пътя си към страните от Западна Европа. Според наши източници таксата за трафик от Сирийско-Турската граница, през България до Сърбия е била сред 5 и 8 хиляди евро и още 2 - 3 хиляди за останалата част от пътя до Германия, Белгия или Холандия.

Твърдения за радикализация на сириеца, началник на групата също породиха спор сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. От прокуратурата оповестиха, че в делото няма доказателства за радикализация на мъжа, който е махленски като водач на групата. Според наши източници обаче, при оперативната работа по случая, такава възможност е проверявана. При сходни разработки такава версия постоянно се изследва деликатно и се изключва единствено когато няма доказателства за нея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР