Група висши военни в Габон обявиха рано тази сутрин, че

...
Група висши военни в Габон обявиха рано тази сутрин, че
Коментари Харесай

Габонски офицери обявиха, че поемат властта в страната, президентът Али Бонго е под домашен арест

Група висши военни в Габон оповестиха рано тази заран, че са взели властта, малко откакто централната изборна комисия в централноафриканската страна разгласи, че президентът Али Бонго печели трети мандат, съобщи Ройтерс. Военните споделиха в ефира на телевизионния канал " Габон 24 ", че приказват от името на габонските сили за сигурност и защита. Те обявиха, че резултатите от изборите са анулирани, всички граници са затворени до второ разпореждане и държавните институции са разпуснати.  

Звук от изстрели се чу в столицата Либървил след изказването за рухването на Бонго от власт, сподели сътрудник на Ройтерс.

За момента няма коментар от страна на държавното управление в Габон, която е членка на организацията ОПЕК, а президентът Али Бонго сега е под домакински арест.

Президентът Али Бонго

Френският министър председател Елизабет Борн сподели, че Франция, на която Габон е някогашна колония, следи от близко обстановката. Ако превратът е сполучлив, то той ще е единадесетият в Западна и Централна Африка от 2020 година насам. Най-скорошният, в Нигер, беше сбъднат през юли. Военни завзеха властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Нигер и другите страни от района Сахел се борят с ислямистките протести, които подкопават вярата в демократичните държавни управления. Габон, който се намира на южното Атлантическо крайбрежие, не е изправен пред същите компликации, само че сполучливият прелом би бил удостоверение за отстъпа от народна власт в нестабилния район.

Семейството на Бонго ръководи богатата на нефт, само че бедна страна от 56 години. Критиците му обаче настояват, че той не е направил съвсем нищо, с цел да може популацията на страната да се възползва от петрола и останалите естествени благосъстояния. В Габон има население от 2,3 милиона души, само че към една трета от габонците живее в беднотия.

" Днес страната се намира в сериозна институционална, политическа, икономическа и обществена рецесия ", споделиха военните в изказване и допълниха, че в изборите от 26 август са липсвали бистрота и надеждност.

" В името на габонския народ... взехме решение да защитим мира, като сложим завършек на настоящия режим ", обявиха те.

Офицер четеше взаимното изказване, заобиколен от още няколко висши военни. Те се дефинираха като членове на Комитета по преход и възобновяване на институциите. В момента всички държавни институции не работят, в това число Сенатът, Националното заседание, Конституционният съд и централната изборна комисия.

Страх от безредици

Страх от безредици се наблюдаваше след изборите, създадени в събота, които приключиха с трети извоюван мандат за Бонго. Той се съревноваваше с 18 претенденти за президент. Екипът му отхвърли обвиняванията, че Бонго е спечелил с машинация.

Липсата на интернационалните анализатори, прекъсването на някои задгранични малките екрани, решението на управляващите да блокират интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след изборите разсъни терзания за прозрачността на изборния развой. 

Рано сутринта улиците в столицата Либървил изглеждаха спокойни,  събраха се тълпи от стотици любопитни жители, а някои от тях поздравиха минаваща група военни.

" Ако е истина, това е следващият боен прелом, който усилва неустойчивостта в целия район ", сподели висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Габонската изборна комисия заяви по-рано през днешния ден, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% против главния си противник Алберт Ондо Осса, останал на второ място с 30,77 %.

64-годишният Бонго наследи татко си Омар като президент през 2009 година и бе избран отново при противоречиви избори през 2016 година. Правителството съобщи, че прекъсването на интернет и възбраната за излизане на открито през нощта са били нужни, с цел да се предотврати разпространението на подправени вести. В страната нямаше интернет и след успеха на Бонго през 2016 година, което тогава провокира огромни митинги.

Габон осуети опит за боен прелом през януари 2019 година, откакто военните за малко превзеха държавното радио и обявиха в ефира ѝ, че Бонго, който няколко месеца по-рано получи удар, към този момент не е в положение да ръководи. Положението беше нормализирано няколко часа по-късно, откакто двама от обвинените водачи на протеста бяха убити, а други задържани.

Деноминираните в долари облигации на Габон поевтиняха през днешния ден с близо 14 цента, преди да възстановят част от загубите, а френската минна компания " Ерамет ", която има огромни производства на манган в Габон, съобщи, че е спряла активността си.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР