Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните

...
Група висши офицери от габонската армия се появиха в ранните
Коментари Харесай

Пак военен преврат в Африка. Армията въстана срещу сем. Бонго, което управлява Габон от 56 години насам


Група висши офицери от габонската войска се появиха в ранните часове на деня в ефира на телевизионния канал „ Габон 24 “ и оповестиха, че са взели властта.

Поредният прелом в африканска страна се случва незабавно, откакто централната изборна комисия разгласи, че президентът Али Бонго печели трети следващ мандат. Военните обявиха, че не признават резултатите от вота, съобщи Ройтерс.

Според офицерите резултатите от създадените в Габон президентски избори не могат да бъдат считани за достоверни, заради което ще бъдат анулирани.

Появилите се телевизионния ефир офицери оповестиха, че приказват от името на целия персонален състав на силите за сигурност и армията. Те прибавиха, че границите на Габон се затварят до второ разпореждане, а държавните институции се разпускат.

По данни на изборната комисия Бонго печели вота за държавен глава с 64,27%, само че оповестяването на резултатите се забави, а опозицията разгласи, че изборите са били манипулирани. Бонго незабавно отхвърли изказванията за изборни нередности.

Напрежението в Габон ескалира от събота насам, когато по едно и също време бяха извършени президентски и парламентарни избори, вследствие на които семейство Бонго затвърди хватката си върху властта, която е в негови ръце от 56 години. Опозицията в богатата на нефт, само че извънредно бедна страна, упорства за смяна. Засега няма данни за съветска интервенция в спора, само че тя в никакъв случай не е изключена, изключително в Централна Африка, изключително при съществуването на естествени запаси.

Липсата на интернационалните наблюдаващи, прекъсването на задгранични малките екрани и решението на управляващите да пресечен достъпа до интернет и да вкарат полицейски час в цялата страна след изборите, породиха основателни съмнения за прозрачността на изборния развой.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР