Група от повече от 100 милиардери и милионери отправи молба

...
Група от повече от 100 милиардери и милионери отправи молба
Коментари Харесай

Милиардери молят да бъдат обложени с повече данъци

Група от повече от 100 милиардери и милионери насочи молба към политическите и бизнес водачи, които вземат участие в Световния стопански конгрес – накарайте ни да плащаме повече налози, ЮРАКТИВ.бг, като се базира на организация Ройтерс.

Групата, която се нарича „ Патриотични милионери “, съобщи, че сега свръхбогатите не са принудени да заплащат своя дял за световното икономическо възобновяване от пандемията.

„ Като милионери знаем, че сегашната данъчна система не е обективна. Повечето от нас могат да кажат, че до момента в който светът претърпя голямо страдалчество през последните две години, ние в действителност видяхме, че нашето благосъстояние се усилва по време на пандемията – само че малко на брой от нас могат честно да кажат, че плащаме справедливия си дял в налози “, се споделя в отворено писмо, оповестено при започване на Световния стопански конгрес, който стартира на 17 януари и се организира виртуално поради пандемията.

Макар че повече от 130 страни реализираха съглашение да облагат големите компании с най-малко минимална световна данъчна ставка от 15%, която ще направи съвсем невероятно укриването на налози, милионерите споделиха, че богатите би трябвало да способстват повече.

Докато продължава пандемията, положението на 10-те най-богати хора в света се е повишило до 1,5 трилиона $ – или с 15 000 $ на секунда, сподели изследване на „ Оксфрам “, което бе оповестено тази седмица.

По данни на сп. „ Форбс “ 10-те най-богати хора в света са: Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет.

По-ниските приходи на най-бедните в света са допринасяли за гибелта на 21 000 души всеки ден, се твърди в отчета за световното неравноправие, който неправителствената организация разгласява всяка година в навечерието на срещата на Световния стопански конгрес в Давос.

„ Същност  на казуса “

В писмото създателите, в това число наследницата на „ Дисни “ Абигейл Дисни и рисковия капиталист Ник Ханауер, писаха на участниците в Давос: „ Няма да намерите отговора в частен конгрес, вие сте част на казуса. “

Говорител на Световния стопански конгрес сподели, че заплащането на обективен дял от налозите е един от правилата на форума, а данъкът върху благосъстоянието – какъвто съществува в Швейцария, където е основана организацията, може да бъде добър модел за въвеждането му и на други места.

В множеството страни отвън Европа богатите не би трябвало да заплащат годишни налози върху активи като недвижими парцели, акции или творби на изкуството, тъй като се таксуват с налог единствено когато активът бъде продаден.

Според изследване, извършено от „ Патриотичните милионери “ взаимно с правозащитната организация „ Оксфрам “ и други организации с нестопанска цел, напредничав налог върху благосъстоянието, започващ от 2% за тези с над 5 милиона $ и възходящ до 5% за милиардерите, може да събере 2,52 трилиона $. Тези пари са задоволително в международен мащаб, с цел да могат 2,3 милиарда души да излязат от бедността и да се подсигуряват здравни грижи и обществена отбрана за хората, живеещи в страни с по-ниски приходи.

През 2021 година Световната банка публикува  за да оказват помощ за понижаване на неравенството, да попълнят държавните хазни, изчерпани от схемите за възобновяване от пандемията, и да си възвърнат общественото доверие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР