Гросмайстор Антоанета Стефанова спечели сребърен медал от европейското първенство по

...
Гросмайстор Антоанета Стефанова спечели сребърен медал от европейското първенство по
Коментари Харесай

Антоанета Стефанова със сребърен медал от европейското първенство по ускорен шахмат за жени

Гросмайстор Антоанета Стефанова завоюва сребърен орден от европейското състезание по интензивен шахмат за дами, което се организира в Монте Карло.

Българката приключи 11-кръговата конкуренция с 8,5 точки след шест победи, пет ремита и нито една загуба.

Стефанова остана единствено на половин точка от шампионката Александра Костенюк. Рускинята, която играе за Швейцария, реализира дубъл в границите на 48 часа, откакто в петък завоюва и европейската купа в блица.

Точно партията сред двете някогашни международни шампионки значително реши ориста на първото място и Стефанова може да съжалява, че не съумя да я завоюва. Срещата им от деветия кръг приключи реми, макар че в ендшпила играещата с черните фигури българка имаше съществено позиционно преимущество.

Бронзовото отличие стана владеене на германката Елизабет Петц, която също събра 8,5 точки. В последния кръг Пец и Стефанова, която още веднъж игра с черните фигури, направиха реми, до момента в който Костенюк победи с белите украинката Анна Ушенина, с цел да си обезпечи златото.

Другите българки на европейското състезание също завършиха с доста положително класиране. Нургюл Салимова е седма с 8 точки. Белослава Кръстева е на 21-во място със 7 точки, а с 5,5 Виктория Радева е на 55-а позиция.

В европейския шампионат в Монте Карло присъединяване взеха 116 шахматистки.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР