Грийнпийс завеси дома на лидера на Обединеното кралство Сунак с черен плат заради петролната политика

...
Активисти на Грийнпийс завесиха частния дом на британския премиер Риши
Коментари Харесай

Активисти на Грийнпийс завесиха частния дом на британския премиер Риши Сунак с черен плат, засилвайки кампанията си срещу политиката на правителството му за петролни сондажи.

Снимка, публикувана от Greenpeace UK в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter, показва четирима протестиращи на върха на имота в Северна Англия в четвъртък, покривайки го с парчета черен плат, докато други двама държат банер, който гласи: „ Риши Сунак – печалби от петрол или нашето бъдеще?“

Източник от офиса на Сунак каза на агенция Ройтерс, че полицията е присъствала.

„Ние не се извиняваме, че сме възприели правилния подход, за да гарантираме нашата енергийна сигурност, използвайки ресурсите, които имаме тук у дома, така че никога да не разчитаме на агресори като [руския президент Владимир] Путин за нашата енергия“, каза източникът.

Сунак каза в сряда, че трябва да напусне страната за почивка същата вечер.

Великобритания прие целта за достигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. при бившия премиер Тереза ​​Мей през 2019 г. и бързо изгради своя капацитет за възобновяема енергия.

Но участниците в кампаниите критикуваха работата на правителството през последните години. В понеделник тя се ангажира да предостави стотици лицензи за добив на нефт и газ в Северно море като част от усилията за по-голяма енергийна независимост.

Той също така одобри първата си нова дълбока въглищна мина от десетилетия през декември.

Сунак защити рекорда си в областта на околната среда в сряда, като каза, че неговото правителство е свършило по-добра работа от други ключови страни за намаляване на въглеродните емисии.

Нуждаете се от „климатичен лидер, а не от климатичен подпалвач“

Грийнпийс съобщи, че четирима активисти са се качили на покрива на дома на премиера в Йоркшир, за да протестират срещу подкрепата му за разширяването на лицензите за петрол и газ в Северно море.

„Ние отчаяно се нуждаем нашият министър-председател да бъде климатичен лидер, а не климатичен подпалвач“, се казва в изявление на Грийнпийс UK.

Проучване, публикувано в сряда, показа, че 67 процента от гласоподавателите вярват, че правителството се справя зле с проблемите на околната среда, най-лошата оценка, откакто YouGov започна да проследява общественото мнение по въпроса в средата на 2019 г.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР