Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите

...
Грипният щам, който вече е регистриран у нас, припокрива симптомите
Коментари Харесай

Кунчев: Симптомите на грипа и КОВИД се припокриват

Грипният вариант, който към този момент е регистриран у нас, припокрива признаци те на COVID-19. Това ще направи диагностицирането му извънредно мъчно, счита основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Пред NOVA той съобщи, че е допустимо грип ната вълна да съвпадне с новия пик на ковид а при започване на идната година. Това пък може да докара до комплицирана епидемиологичната конюнктура от две едновременни вирусни талази.

Възможно е вариантът „ Камбоджа ” да се окаже една от преобладаващите версии на грип а тази зима. Той е добре прочут в Европа, само че не толкоз у нас, споделят специалистите. Началните му признаци се припокриват с тези на ковид а, по тази причина ще е доста мъчно да се сложи диагноза без тест. Щамът е включен в наличните у нас противо грип ни ваксини. Те обаче не могат да се слагат по едно и също време с тези против COVID-19. Препоръката е да се създадат през период от 14 дни.

Отпадналост, температура, кашлица и хрема са най-характерните признаци за грип ния вариант „ Камбоджа ”. „ Няма огромни отклонения от класическата картина на един грип. Ако има нещо най-характерно, то е доста бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е единствено няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни ”, сподели доцент Ангел Кунчев.

Завръщането на грип а тази зима е предстоящо, показва шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. „ Миналата година Европа беше в доста тежки локдауни, които в този момент не са факт. Мерките се смъкнаха много. Очакваме грип ната вълна да е по-силна, в сравнение с предходната година, само че въпреки всичко по-слаба от нормално, защото има задоволително противоепидемични ограничения в ход ”, разяснява проф. Ива Христова.

И въпреки всичко - допустимо е у нас за първи път да циркулират две талази - грип на и предстоящата пета на COVID-19, породена от Омикрон. „ Първо - ще усложни епидемиологичната конюнктура, второ - ще е належащо лекарите да слагат доста точна диагноза на своите пациенти, защото лекуването и държанието при двете болести е много друго ”, счита Кунчев.

Експертите споделят, че можем да се заразим по едно и също време и от двата вируса - грип и Омикрон или едното да докара до другото. „ Всяка една вирусна зараза потиска имунитета и по-късно следим бактериални инфекции. В случая обаче можем да следим и вирусни, като те ще протичат по-тежко ”, сподели Христова.

Защита обаче ще дават имунизациите. Интересът към противо грип ните препарати е невъобразим в практиката на доктор Георги Миндов. „ Гоним един 30% обсег на хората над 65 години, което е 10 пъти над равнищата преди COVID-19. При мен към този момент съм сложил 80%от наличните ми ваксини ”, разяснява той.

Тази заран 72-годишната Пенка Пенка Минчева взема решение да си сложи за първи път противо грип на ваксина. „ Никога не съм си слагала, само че аз съм доста болнава. Някой да кихне против мен и аз съм идната ”, споделя тя.

Интересът към третата бустерна доза против ковид също се ускорява, показват лекарите. Има обаче и изискване за ваксинирането против грип и COVID-19. „ Трябва да се съблюдава двуседмичния период сред двете имунизации ”, показва доктор Георги Миндов.

За да преминем по-леко и през двете талази основният държавен здравен контрольор ще упорства зелените документи да останат. „ Нещо повече - би трябвало да разтеглим полето на деяние на зеления документ. Той би трябвало да стане наложителен за цялата държавна система. Това би трябвало да бъде положителният образец ”, разяснява той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР