Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на

...
Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на
Коментари Харесай

Грип в 5 града на страната


Грипните вируси настъпват. Пикът се чака през втората половина на януари, началото на февруари. Специалистите споделят, че болестта към този момент уголемява и географията, и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от вид А, и от вид Б. В лечебните заведения има настанени пациенти, които към този момент са с затруднения.

Според лекари се приближаваме към пика на грипа, само че за зараза не можем да приказваме. Върлуват варианти с екзотичните имена като „ Бризбейн”, „ Виктория” и „ Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с затруднения с менингит и енцифалит.

Най-уязвими са децата. В столицата грип с тежко протичане е доказан при деца на 2, 6, 7 и 8 години, които се лекуват в инфекциозна и в университетска болница.

В Бургас с грип е 10-месечно момиченце и 31-годишна жена. В болничното заведение в Русе са постъпили проби от пациенти на 8 и 36 години, които са удостоверили вируса на инфлуенца.

В Сливен е регистриран случай на дете на 3 години, а в Смолян тежко карат грип 7-годишно момче, 37-годишна жена и мъж на 51 години.

Според проф. Тодор Кантраджиев би трябвало да се заобикалят местата, на които се събират доста хора в затворени пространства, да се стои на най-малко 2 м от хора с болен тип, постоянно да се мият ръцете, постоянно да се проветряват офисите, да не се пипа човек по лицето и изключително към устата, носа и очите, да се обръща внимание на уравновесеното хранене и при опция човек да се движи на чист въздух най-малко половин час дневно.

„ За един работен ден от 12 часа в събота и неделя към 40 индивида минават през този кабинет. Те се оплакват от остра вирусна зараза, температура, болки в гърлото,кашлица, хрема, изнемощялост, болки в мускулите. Много малко от тях са с температура от 38,5 градуса”, съобщи доктор Петранка Пенкова от Центъра за инфекциозни заболявания.

„ Рисковата възраст е сред 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца. Заболяването стартира ненадейно с доста висока температура – над 39 градуса, изнемощялост. Родителят още в дома би трябвало да даде на детето противотемпературен препарат. Българските родители са способени и са наясно. Препоръчваме „ Панадол”, „ Нурофен” и „ Аналгин”. След това би трябвало да отидат на лекар”, поучава тя. Доктор Пенкова чака пикът на грипната вълна в края на януари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР