Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синтициален вирус.

...
Грипът си отива, но сред децата остава респираторният синтициален вирус.
Коментари Харесай

Грипът си отива, но друг опасен вирус мъчи децата

Грипът си отива, само че измежду децата остава респираторният синтициален вирус. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология.

За седмицата 11 - 15 февруари проучванията на тайни от носа и гърлото на пациенти в тежко положение потвърждават грип при 16,9%.

Епидемиолозите се концентрират върху любопитен детаил в данните за грипа и острите респираторни инфекции. Пандемичният свински грип към този момент отстъпва по шампионата по периодичност на другия вирус от вид А. През миналата седмица откритите случаи на H3N2 и H1N1 са 2,5 към 1.

Част от тестваните проби, изпратени от деца в лечебни заведения, са негативни за инфлуенца. Но при половината случаи се удостоверяват респираторно синтициални вируси. В яслена и предучилищна възраст те предизвикват съществено заболяване, което съгласно педиатрите постоянно е даже по-тежко от грип.

Особено застрашени са дребните деца под 3-5 години. През последните години в рисковата група влязоха и най-възрастните. Беше потвърдено, че техните бели дробове също са лесна жертва за патогена. Тези синтициални микроорганизми са от огромното семейство на респираторните вируси. Най-голяма е концентрацията им през студените месеци. Бързо се придвижват от горните дихателни пътища надолу и стартират да се множат в бронхиалното дърво. Атакуват най-малките структури в дроба - бронхиолите, възпаляват ги и ги блокират с образувалите се материи. Състоянието бързо се утежнява и при тежко протичане дишането е невероятно без уред и кислородотерапия. Обикновено лечението се поема от реанимациите.

Освен доста случаи респираторно-синцитиален вирус профилираната референтна лаборатория на националния център потвърждава а и риновируси. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР