Грижата за кожата, съхраняването на младостта ѝ и поддържането ѝ

...
Грижата за кожата, съхраняването на младостта ѝ и поддържането ѝ
Коментари Харесай

Най-големият орган на нашето тяло се състои от няколко слоя

Грижата за кожата, съхраняването на младостта ѝ и поддържането ѝ здрава, сияйна и красива, изисква познаването на другите видове кожа – мазна, суха, естествена и съответен избор на артикули и грижа, съобразени с вида кожа. По-съвременните средства за грижа за кожата приказват за навлизане на дейните съставки в по-дълбоките пластове на кожата или за излющване на повърхностния пласт.

За да изберете своята модерна грижа, значимо е да знаете какъв брой пласта има кожата и да не се подвеждате по реклами, обещаващи ви чудеса, които са невъзможни съгласно научните данни. Колко пласта има кожата ни и какви функционалности извършва всеки от тях е въпрос, който рядко си задаваме, само че който би трябвало да е първият на всеки, избрал да заложи на грижа за кожата си, подплатена с медицински обстоятелства и данни.

Колко пласта има кожата? Като най-големият орган в човешкото тяло, който е преграда против вируси, бактерии, химикали, патогени, пострадвания, УВ лъчи, човешката кожа изисква както познаване на структурата, анатомията и функционалностите ѝ, по този начин и вярна грижа към нея.

Учудващо е по какъв начин множеството хора знаят главните функционалности на сърцето си да вземем за пример, неговото устройство и по какъв начин да поставят съответни грижи, с цел да го запазят крепко, само че позволяват неточност, отговаряйки на въпроса какъв брой пласта има кожата, акцентирайки два такива – епидермис и дерма, пропускайки подкожието – хиподермата.

Три обаче също не е търсеният правилен отговор, защото с изключение на главните пластове на кожата има и подслоеве, с които ще ви срещнем, защото допускаме, че ви изненадахме с обстоятелството, че човешката кожа няма нито два, нито три пласта, а доста повече.

Ето по какъв начин са подредени те:

1. Епидермис

Най-горният пласт на кожата се назовава епидермис. Характеризира се с друга дебелина при другите хора, както и с друга дебелина в другите елементи на тялото на еднакъв човек. Епидермисът има 5 подслоя, които от дермата към него са подредени по този начин: - базален, шипчест, зърнест, рогов, който от своя страна също се състои от две обособени елементи и е извънредно значим с ролята, която извършва – преграда пред нездравословните въздействия на заобикалящата среда като бактерии, химични детайли, микроорганизми, които могат да доведат до заболявания. Ролята на този пласт е обвързвана и с предотвратяване на кожата от загуба на вода

Именно на епидермиса,  в който се съдържат кафези, наречени меланоцити, изискуем слънчевия си тен след плажа или морето през лятото. Епидермисът е виновен освен за цвета на кожата, само че и е бариера  против проникването на УВ лъчите под него и по този начин защищава клетките, ситуирани в по-дълбоките пластове на кожата.

2. Дерма

Слоят под епидермиса се назовава дерма. Любопитен факт е, че

20% от масата на тялото се дължи точно на дермата. Съставена от съединителна тъкан, дермата дефинира здравината на кожата. Функциите на дермата се разграничават радикално от тези на епидермиса – играе ролята на кръвно хранилище, взе участие в терморегулацията на тялото и с помощта на нея имаме своите самостоятелни пръстови отпечатъци. Потните и мастните кафези, както и придатъците на кожата са част от дермата, която също има своите подслоеве  папиларен и мрежест.

Докато епидермисът страда от акне и други повърхностни болести, то дермата е обвързвана с по-сериозни заболявания като склеродермия, генетични колагенови нарушавания, слънчево увреждане и даже тумори.

3. Хиподерма

Хиподермата е най-долният пласт, състоящ се от съединителна тъкан, по-големи кръвоносни съдове и нерви. Именно той съхранява подкожните мазнини, защищава мускулите и вътрешните органи от механично увреждане при рухване или удряне да вземем за пример. Този слой  създава хормон, наименуван лептин, който оказва помощ за поддържане на метаболизма на тялото, както и служи за закрепване на кости, мускули и други органи към кожата.

Отговорът на въпроса какъв брой пласта има кожата зависи от това дали броите единствено главните 3 пласта, или и подслоевете, с които общият брой доближава 10 пласта на кожата. Подслоевете имат своята основна роля, която е от основно значение, тъй че е редно да бъдат броени. Сред тях има такива, с помощта на които кожата може да се разтяга, да бъде водоустойчива и да не разреши загуба на вода през кожата, придават цвета на кожата, разрешават ни да усетим досег, целувка и така нататък, осведоми actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР