Грижа за котката по време на кърмене не се отличава

...
Грижа за котката по време на кърмене не се отличава
Коментари Харесай

Грижа за котката по време на кърмене

Грижа за котката по време на кърмене не се отличава изключително, само че с тази разлика че в този миг въпреки всичко животното има някои по-специфични потребности, както и дребните. Едно от най-важните неща в този интервал е вярното, здравословното и уравновесено хранене на котката. Освен това би трябвало да следите деликатно за здравето на котката и за нейното поколение.

Какво би трябвало да знаете за грижата за котката по време на кърмене? Вижте повече:

1. Хранене

За да може бременната котка да качи задоволително килограми, тя би трябвало да се храни доста добре. По този метод кърмата ще е по-полезна и наситена с значимите за здравето витамини и минерали. Ако са се родили доста котенца, тогава е изключително значимо да следите за рациона на животното, с цел да не стартира да губи от тежестта си. В края на бременността котките качват тежестта си с към 40-50%;

След раждането на котката е значимо да се усили дневната норма на майката, като можете да дълготрайно да я храните с нормалната храна. Добре е да й давате специфични витаминни комплекси, които са изключително потребни в интервала на кърменето.

Точният размер на рациона зависи в огромна степен от това какъв брой дребни са се родили. Ако те са две, тогава порционът би трябвало да се усили с 2-2. 5 пъти от елементарната порция, а в случай че са четири - тогава с към 4 пъти. Можете да се обърнете за консултация към ветеринар, който да прегледа котката и да реши точния дял.

Важно е да имат непрекъснат достъп до чиста и свежа вода. В интервала на кърменето е изключително значимо да не се получи дехидратация на организма на майката. Именно по тази причина купичката с вода би трябвало да е постоянно цялостна, както и да я сменяте всеки ден заран и вечер.

Кърмещите котки би трябвало да имат непрекъснат достъп и до свежа храна. Те би трябвало да могат да си хапнат когато и да е, а точно според от самостоятелните им потребности в този интервал. По-добре е в този момент да залагате на влажната храна, защото в нея има задоволително количество белтъци, които са изключително значими за този интервал на любимеца ви. Ако обаче животното е привикнало повече със сухата, тогава можете да слагате и от двете храни.

При покупката на храната за котката би трябвало да се убедите, че те са подобаващи за бременни и кърмещи котки, защото в този момент те имат увеличена потребност от витамини и минерали. В идеалния си вид тя би трябвало да има документ AAFCO. За кърмещите питомци е по-добре да заложите на премиум храните, защото те са доста качествени и ще наситят организма им с по този начин значимите в този интервал минерали и витамини. Котките хранят дребните с кърма към 7-9 седмици, като към 5-та към този момент можете да започнете да ги захранвате. В началото те могат да стартират да си играят с храната, само че последователно ще стартират да я ядат.

2. Удобство

 котка кърмачка

Кърмещите котки имат потребност от място, където да си почиват, като вие като виновен собственик би трябвало да им осигурите такова. Можете да употребявате елементарен кашон, който да застелите с облекла или пък да купите леглото на кърмещи котки.

Най-важното в тази ситуация е то да се намира на безшумно, умерено и безвредно място. Регулярно сменяйте постилката, защото по време на кърменето на дребните котенца тя елементарно се цапа и може да стане разплодник на патогенни микроорганизми.

Не по-малко значимо е да позволите на майката да придвижва дребните си на разнообразни места. Това е заложено в природата на тези животни, като по този начин те ги пазят от хищниците. Именно по тази причина, в случай че котката е решила да придвижи бебетата на друго място, не й пречете, в случай че това е безвредно. Социализацията на дребните е не по-малко значим развой при грижата за кърмещата котка. Това би трябвало да става последователно и да не бързате да допускате някого до нейното местенце. Процесът на акомодация би трябвало да се случва последователно, като по този метод ще им е по-лесно след време да се отделят от майката.

3. Здравословно положение на котката по време на кърмене

По време на бременността е значимо да се обработи котката със средство срещу бълхи, защото в противоположен случай дребните могат да развият анемия. Ако това се наложи по време на кърменето, то процедурата се прави единствено на майката, само че не и на котенцата. В случай че се притеснявате да вършиме това сами, тогава можете да потърсите помощ от ветеринар. Като цяло регулярното сменяне на подстилката минимизира появяването на бълхи. Ако обаче сте забелязали въпреки всичко, че котенцата имат бълхи, тогава ги измийте с антибактериално средство, а по-късно ги разрешите с четка за четина. След къпане наложително ги изсушете.

Задължително направете на котката кръвен тест за главните и най-разпространени болести. Така да вземем за пример те постоянно могат да са инфектирани с вирусна левкемия или имунодефицит. Те се предават на котенцата с майчиното мляко и това може да е рисково за здравето им.

Към 1-2 седмица могат да се заведат на ветеринар, с цел да се направи примитивен обзор, както и лекуване в случай че това се постанова. Важно е да дадете на котката и котенцата средство против глисти, защото те могат да се заразят с чревни паразити, като анкилостоми, кръгли червеи или тения. Вашият ветеринарен доктор ще ви предложи най-хубавия способ и медикаменти, които ще облекчат заразяването хелминти при котенцата в съответния случай.

Грижата за котката по време на кърмене е изключително значим стадий, като би трябвало да сте изключително виновни в този интервал. Именно от вашите отлични грижи зависи здравето освен на майката, само че и на нейното поколение.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР