Григор Димитров стана поредният елитен тенисист, който попадна във фокуса

...
Григор Димитров стана поредният елитен тенисист, който попадна във фокуса
Коментари Харесай

Григор Димитров: Не искам да съм като другите

Григор Димитров стана следващият първокласен тенисист, който попадна във фокуса на формалния уебсайт на професионалната асоциация (АТР). 29-годишният българин е най-новият участник в рубриката " Пет неща, които би трябвало да знаете за... ". Ето върху какво подчертава ATPTour.com.

 

1) Неговият най-хубав сезон пристигна през 2017 година

Половината от своите осем трофея в тура на АТР Димитров подвигна през 2017 година Българинът стартира годината с 14 победи от 15 мача, печелейки купите в Бризбейн и София и в това време стигайки до 1/2-финал на Australian Open.

По-късно същата година Димитров завоюва първата си купа от шампионат " Мастърс ", триумфирайки в Синсинати. 26-годишният по това време българин не загуби сет по пътя към купата, записвайки победи против Фелисиано Лопес, Хуан Мартин дел Потро, Юичи Сугита, Джон Иснър и Ник Кириос.

При своя дебют във Финалите на АТР в Лондон Димитров извоюва най-голямата купа в кариерата си, приключвайки сезона с баланс 49-19 и изкачвайки се до №3 в международната класация. В " О2 Арина " Григор завоюва група " Пийт Сампрас " с актив 3-0, преди да победи Джак Сок на 1/2-финала и Давид Гофен на финала.

 

2) След мъчителни травми той още веднъж откри формата си на US Open 2019

След като беше малтретиран от контузия в дясното рамо при започване на 2019 година, Димитров влезе в миналогодишното Открито състезание на Съединени американски щати като 78-и в международната класация - неговото най-ниско класиране след 4 юни 2012 година По това време салдото му през сезона беше 12 победи и 15 загуби.

Само че Димитров преоткри най-хубавото си равнище тъкмо в Ню Йорк и за първи път стигна до 1/4-финалите, отстранявайки Андреас Сепи, Камил Майхжак и Алекс де Минор (б. р. - Григор преодоля II кръг без игра след отричане на Борна Чорич). А на тази фаза българинът реализира една от най-славните победи в кариерата си, с цел да се класира за трети път на 1/2-финал в Големия шлем.

Въпреки че влезе в конфликта с Роджър Федерер със седем загуби от седем мача, Димитров два пъти навакса закъснение от един сет и в последна сметка надви над 5-кратния първенец с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 под светлините на " Артър Аш ".

" В течение на мача продължавах да имам вяра, продължавах да работя, продължавах да се пробвам да усъвършенствам играта си. Правех всичко, каквото зависеше от мен. Контролирах нещата, които можех ", показа тогава Димитров.

 

3) Той не желае да бъде като другите

Смелите фешън избори не са непознати на Димитров, само че по време на тазгодишния Australian Open той напълно разбуни обществените мрежи със своя тъмновиолетов спортен екип на жълти петна, наподобяващ пижама.

" Обичам да съм друг, когато става дума за такива и за доста други неща. Мисля, че дизайнът е занимателен. Определено не желая да бъда като другите ", заключи Димитров.

Неговият треньор и някогашен №1 в света Андре Агаси изцяло поддържа смелия външен тип.

" Андре беше доста благополучен. Беше впечатлен. Каза нещо от сорта: " Леле, май знам какво е това ", описа Григор.

 

4) Той изпълняваше двойна роля на Купата на АТР 2020

В дебютното издание на Купата на АТР през януари доста тимове бяха водени от треньори и някогашни тенис звезди. Не такава беше обстановката за националния тим на България. Играейки като първа ракета на своята нация, Димитров също по този начин изпълняваше ролята и на капитан на отбора.

Димитров даваше скъпи препоръки на своите съотборници, а също разчиташе и на поддръжка от своя нов персонален треньор Кристиан Гро, когато беше належащо. Втората ракета на България Димитър Кузманов даде вътрешен взор върху обстановката:

" Очевидно за Григор е мъчно да се оправя с всички неща самичък, тъй като той също би трябвало да загрява и да се концентрира преди своя мач. Както стана първия ден, по този начин и през днешния ден той трябваше да напусне корта след първия сет в моя мач. Но аз бях квалифициран за това, тъй като го бяхме обсъждали. А и Крис постоянно е тук. "

 

5) Той обезпечи поддръжка за родния си град в битката с COVID-19

По време на пандемията от ковид Григор Димитров обезпечи поддръжка за родния си град Хасково. Наскоро някогашният №3 в света подари респираторни апарати на локалната болница и от този момент продължава да търси способи да оказва помощ на засегнатите от болестта.

" Аз съм от в действителност дребен град и в никакъв случай не не помня от кое място съм тръгнал. Просто желая да оказа помощ, нищо повече - показа Григор. - Играя за България през целия си живот. Все още имам български паспорт. Наистина правя оценка хората и цялата им поддръжка през годините. Това не е просто метод да се отплатя на родината, а надълбоко ме стимулира и ме кара да се усещам жив. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР