Григор Димитров претърпя горчива загуба срещу Новак Джокович в III

...
Григор Димитров претърпя горчива загуба срещу Новак Джокович в III
Коментари Харесай

Дори контузен, Джокович не бе по силите на Димитров

Григор Димитров претърпя горчива загуба против Новак Джокович в III кръг от Откритото състезание на Австралия по тенис. Първата ракета на България (№28 в света) имаше шанса да се изправи против сръбския №5 в ранглистата в миг, в който той е малтретиран от травма в бедрения мускул на левия крайник, само че все пак не съумя да завоюва нито сет - 6:7 (7), 3:6, 4:6 след над три часа игра на централния корт " Род Лейвър Арина " в Мелбърн.

31-годишният българин изигра като цяло мощен мач против носителя на 21 трофеи от Големия шлем, само че сърбинът продължава да наподобява недостижим в класиката в Мелбърн. Дори и на 35 години, даже и на процедура на сакат крайник, той продължава да преследва своя юбилеен 10-и трофей в първата за годината " мейджър " конкуренция.

Григор позволи пробив още в първия гейм от мача и след това изоставаше с 3:5, когато отрази първите три сетбола при свое подаване. При 5:4 пък Джокович сервираше за частта, само че българинът съумя да върне брейка при въобще първата си опция в мача.

На собствен ред Димитров получи два шанса да затвори сета в сервиса на сърбина при 5:6, само че някогашният №1 в света ги избави и се стигна до неизбежния тайбрек. Нашият тенисист взе първия си сервис, само че загуби идващите два и изостана с 1:4 т. при идни две подавания на съперника. Хасковлията върна единия минипробив още преди промяната на полетата, а от другата страна на мрежата изравни за 5:5. При 7:6 в своя изгода пристигна третият му сетбол, само че Джокович още веднъж се оправи и повече не загуби точка.

В паузата сред сетовете сърбинът изиска медицински таймаут и получи масаж на проблематичното бедро от дежурния физиотерапевт. В началото на II сет двамата взимаха подаванията си до 6-ия гейм, в който Ноле нанесе своя решителен удар и стремително затвърди пробива за задатък от 5:2. Последва бърза замяна на геймове и втората част също отиде на сметката на 9-кратния първенец в шампионата.

И III сет стартира и се разви разочароващо за Димитров, който два пъти имаше геймбол в откриващото си подаване, само че в последна сметка позволи пробив след 11-минутен гейм. Веднага по-късно пък Григор стигна до две точки за връщане на брейка, само че пропиля възможностите си с леки неточности. Тук някъде изглеждаше, че българинът дефинитивно е рухнал душевен, тъй като той загуби и идващото си подаване - 0:3.

Въпреки това някогашният №3 в света някак съумя да върне единия пробив, само че пък незабавно позволи нов - 1:4. И още веднъж Григор отхвърли да се съобщи без пердах, взимайки и идващия сервис гейм на Джокович и свивайки пасива си до най-малко. Все отново сръбският хегемон съумя да пресече финалната линия след 3:07 ч. борба.

За Новак Джокович това е 24-та поредна победа на АО, където той победи с купата във всяко от последните си три участия - през 2019, 2020 и 2021 година След като пропусна изданието през 2022 година поради шумна депортация от Мелбърн, на 1/8-финалите през 2023 година той ще се изправи против Алекс де Минор. Представителят на домакините преодоля III кръг с бърз триумф над Бенжамен Бонзи (Франция) - 7:6 (0), 6:2, 6:1.

 

ТРИ ПОБЕДИ ЗА БЪЛГАРИЯ ПРИ ПОДРАСТВАЩИТЕ

Днешният шести ден от началото на Australian Open донесе тройна наслада за българския тенис в шампионатите при юношите до 18 година в Мелбърн. На старта на главната скица при момчетата поставеният под №2 Илиян Радулов се оправи с участващия с " уайлд кард " Юта Томида (Япония) след поврат с 4:6, 6:4, 6:2, а №15 в схемата Адрияно Дженев също в три сета победи Кайлън Байгън - 6:3, 2:6, 7:6 (10-7).

Във II кръг Радулов ще играе против квалификанта Джан Тиенхуей (Китай), а противник на Дженев ще бъде Зоран Лудоски (Сърбия).

При девойките пък влязлата като " щастлива губеща " от квалификациите Елизара Янева не даде сет на квалификантката Ели Даниълс (Канада) - 6:1, 7:5. На идващото ходило надарената ни състезателка ще се изправи против Хаю Киношита (Япония).

В шампионата при девойките вземат участие още две наши тенисиситки, които ще стартират присъединяване на следващия ден: Росица Денчева против Лука Удварди (Унгария) и Йоана Константинова против Рейна Стойбър (Великобритания).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР